1136
Gezond wonen

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is mooi voor de gasrekening, maar vaak slecht voor het binnenmilieu.Want als vocht in huis niet meer via de natuurlijke weg kan worden afgevoerd, heeft dat nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit in uw woning. Uit een onlangs gehouden onderzoek bleek dat de luchtkwaliteit in woningen meestal slechter is dan die van de buitenlucht. Gelukkig kan het ook anders. Bijvoorbeeld met een systeem voor gebalanceerde ventilatie.

Energiebesparing is al meer dan 25 jaar een hot item. De permanente jacht op kieren en gaten heeft geleid tot een vrijwel luchtdichte binnenomgeving. En dan te bedenken dat bewoners, huisdieren en planten in huis dagelijks bijna tien liter vocht produceren. Zonder een goede ventilatie is dat niet gezond. Daarom hebben verschillende instanties, waaronder het Ministerie van VROM en de Vereniging Eigen Huis de handen ineen geslagen. Onder het motto Gezond binnen worden mensen opgeroepen hun huis goed te ventileren. In de zomermaanden kan dit door simpelweg de ramen open te gooien, maar s winters leidt dit vaak tot de opmerking:We stoken niet voor de buren!.

Gebalanceerde ventilatie
Dankzij gebalanceerde ventilatie is het tegenwoordig mogelijk om én energie te besparen én het binnenmilieu op een gezond niveau te houden. Gebalanceerde ventilatie zorgt er namelijk voor dat vervuilde en vochtige lucht uit de woning wordt gezogen en schone lucht naar binnen wordt geblazen. Er wordt precies evenveel lucht afgevoerd als aangezogen, waardoor gegarandeerd wordt dat de woning luchtdicht blijft, vandaar gebalanceerd.

Warmteterugwinning
Een veel gehoorde klacht over ventilatie is dat het een tocht-gevoel oplevert. Dit gevoel neemt aanzienlijk af door gebalanceerde ventilatie te combineren met een warmteterugwinunit. Dit toestel draagt de warmte van de afgevoerde lucht over aan de verse, nog koele toegevoerde buitenlucht. Hierdoor gaat de warmte slechts gedeeltelijk verloren. Doordat er precies evenveel lucht de woning instroomt als uitgaat, kan er geen onderdruk ontstaan in de woning en is er altijd voldoende ventilatie om een optimaal binnenmilieu te realiseren.

Hoog rendement
De huidige gebalanceerde ventilatiesystemen met warmteterugwinunit zijn zo geavanceerd dat er slechts 3% tot 10% van de warmte in de afgevoerde lucht verloren gaat. Bovendien verbruiken deze systemen erg weinig stroom en kunnen ze worden toegepast bij elke vorm van ruimteverwarming. De toestellen worden meestal geleverd met naverwarmers die aan het CV-systeem zijn gekoppeld of elektrisch werken.

Koelen
Een nieuwe ontwikkeling is dat gebalanceerde ventilatiesystemen niet meer alleen ventileren en verwarmen, maar ook ventileren en koelen.Want wat is er aangenamer dan s zomers de woning te laten koelen met verse, frisse nachtlucht. Er zijn zelfs al systemen op de markt die uw woning op voorhand koelen met koude nachtlucht als hete dagen worden verwacht.

 

Inpage_banner_Wonenonline_2023_1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners