Zonder enige twijfel is de keuken de belangrijkste werkruimte in het huishouden en elke keukengebruiker spendeert hier dagelijks heel wat tijd. Daarom is het belangrijk een keuken goed te plannen en rekening te houden met ergonomie en geoptimaliseerd werkverloop (afstand, tijd).
Kniebuigingen in de keuken
Ergonomische factoren m.b.t. lichaamsbelasting spelen een belangrijke rol in de keuken. De activiteit in een keuken is vergelijkbaar met die van een keiharde training: lopen, stoppen, door de knieën buigen, strekken, draaien... En dit doet een huisvrouw met een gezin van 4 personen gemiddeld meer dan 2 uur per dag!
Het betere alternatief
Keukens ingericht volgens het Dynamic Space-model verlichten het werk en verminderen de lichaamsbelasting verkorten de loopafstand, zodat u meer tijd overhoudt voor andere en leukere activiteiten.
De OWAS-methode
Om de ergonomische belasting van het lichaam tijdens de keukenarbeid vast te stellen, biedt de OWAS-methode hulp. De ergonomiepop symboliseert door kleuren de verschillende ergonomische belastingsklassen.
Rood: zeer zware belasting van het lichaam
Oranje: zware belasting
Geel: lichte lichaamsbelasting
Blauw: niet schadelijke lichaamshouding
Conclusie
De rode en oranje ergonomiepop toont aan hoe zwaar het voor het lichaam is om in gebukte positie iets uit een onderkast te halen. De gele ergonomiepop, die iets uit een voorraadlade haalt, heeft een veel betere lichaamshouding. Door deuren in onderkasten te vervangen door laden, vermijdt u belastende lichaamshoudingen zoals bukken en knielen. Laden en voorraadladen rolt u simpelweg naar u toe en u neemt de goederen eruit met een natuurlijke, optillende beweging.