2752
De eetkamer
Gepubliceerd: 07-09-2012 Laatste update: 15-11-2017

Niet uít eten, maar thuis eten. We besteden steeds meer aandacht aan uitgebreid tafelen in eigen huis. Niet alleen voor speciale gelegenheden of als er gasten komen, maar ook door de week zitten we weer steeds vaker met het hele gezin aan tafel. Het is gezellig om op een ontspannen manier met elkaar de dag door te nemen. En het is gezond om aandacht aan het eten te besteden en dus aan de manier waarop er gegeten wordt. Gedachteloos eten op de bank voor de televisie is ‘uit’: we eten aan een snel gedekte, maar sfeervolle tafel. De eethoek neemt dan ook een steeds centralere plaats in in de woonkamer. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de eethoek is een aantal ingrediënten een must.

Een hoofdrol voor de eettafel
Omdat uitgebreid tafelen op dit moment een belangrijke woontrend is, speelt de eettafel een steeds prominentere rol in de woonkamer. En als er ruimte genoeg is in huis, is het ook in de aparte eetkamervanzelfsprekend een sfeerbepalende blikvanger. Het is dus belangrijk om er met zorg een te kiezen. Allereerst is het formaat van belang. Steeds meer mensen kiezen voor een zogenaamde ‘woontafel’, een royaal exemplaar, dat multifunctioneel ingezet kan worden. Zodat je er, ook als er niet gegeten wordt, met z’n allen aan kunt zitten en genoeg ruimte hebt om bijvoorbeeld de krant te lezen of te computeren. Zeker als de tafel dagelijks door de kinderen gebruikt wordt, moet hij tegen een stootje kunnen. Máár het oog wil natuurlijk ook wat. Eettafels zijn er in alle soorten en passend bij ieders smaak: van landelijk hout tot hightech metaal met glas. De tafel mag ook als object mooi in de ruimte staan. De vorm van de tafel kan heel bepalend zijn voor een ruimte. Zo is een ronde tafel erg gezellig omdat je iedereen aan kunt kijken, maar in een vierkante ruimte gaat hij optisch ‘zweven’. Probeer ervoor te zorgen dat de vorm van de tafel en de vorm van de ruimte elkaar versterken.

Een lange zit
Comfortabele stoelen zijn een must. Niets is erger dan ergens lang aan tafel moeten zitten, terwijl je snakt naar een fatsoenlijke stoel. Uiteraard bepaalt het formaat van de tafel hoeveel stoelen eromheen kunnen staan. Als het aantal stoelen bij de tafel past, oogt dat royaal, te weinig stoelen ziet er echter ‘kaal’ uit. Gestoffeerde stoelen of stoelen met leren bekleding geven de eethoek een chic uitstraling. Bij harde houten of kunststof stoelen bereik je met weinig moeite een groots effect door losse hoezen aan te schaffen, die je als extra sfeermaker ook nog per seizoen kunt wisselen. Een nadeel van ‘aangeklede’ stoelen kan echter zijn dat ze nogal aanwezig zijn in de ruimte. Stoelen waarvan je de (dunne) stoelpoten wel ziet zijn in een kleinere eethoek/kamer dan misschien een beter idee.

Smakelijk verlicht
Een goed verlichte tafel vormt natuurlijk het stralende middelpunt van een ruimte. Toch is het soms even zoeken naar de juiste verlichting. Niet omdat er te weinig keuze is, maar misschien juist wel omdat het aanbod zo overweldigend is. Kroonluchters blijven favoriet en nieuw zijn modellen van fluweel in stemmig zwart of juist knalroze. Hang de lamp niet te hoog boven de tafel, deskundigen adviseren maximaal zestig centimeter. Een andere praktische tip is de aanschaf van een dimmer, die is eenvoudig te monteren, en met één draai aan de knop kan het licht aangepast worden aan de gewenste sfeer, of je nu helder verlicht wilt werken of gezellig wilt dineren.

inspiratiebrochures1.png

Oog voor detail
Om te zorgen voor een volledige styling van de eethoek zijn de juiste accessoires onontbeerlijk. Helemaal top zijn natuurlijk de gecoördineerde collecties van textiel- en serviesfabrikanten, waarbij alles op elkaar afgestemd is en je zelfs tafellopers en servetten met hetzelfde dessin als het servies kunt aanschaffen. Toch kiezen veel mensen juist voor een wat persoonlijker touch bij de aankleding van de tafel. Servies, glazen, bestek en kandelaars zijn bij uitstek spullen die in de loop der jaren verzameld worden. Tafeldekken is een kunst waar je op geheel eigen wijze invulling aan kunt geven, van modern met vrolijke kleuren of een grafische print voor de dagelijkse dis tot een romantisch winterdiner met het antieke zilver en een linnen tafelkleed met een ajour rand erin verwerkt. Grote (gekleurde) onderborden (Ø 30 cm) geven altijd iets extra’s. Geraffineerd wordt het als je de bloemen op tafel afstemt op de kleur van de onderborden of het servies.

Bron: Perscentrum WonenWonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide