4002
5 tips om de indeling te bepalen als je een kamer inricht
Gepubliceerd: 06-01-2020 Laatste update: 07-05-2022

Soms ben je de inrichting van een kamer helemaal zat en wil je een frisse wind door het interieur laten waaien. Dan kun je met een verfroller aan de slag gaan en nieuwe meubels en accessoires op de kop tikken. Maar een van de belangrijkste dingen van de inrichting is misschien wel hoe je de kamer indeelt. Met de juiste indeling kun je het meeste uit een ruimte halen. Met deze 5 tips bepaal je de beste indeling.

1. Bepaal de functie van de ruimte

De beste indeling hangt niet alleen af van het soort ruimte, ook van de mensen die er gebruik van maken. Bepaal van tevoren waar je de ruimte precies voor wilt gebruiken. Welke functie de ruimte in huis moet vervullen, moet je terug kunnen zien in de indeling. Stel dat je vaker in de eethoek van de woonkamer zit dan in de zithoek, kun je deze meer ruimte laten innemen.

Heeft de kamer meerdere functies, maar is de ruimte klein? Ga dan voor multifunctionele meubels. Is de ruimte echt te klein voor de functies die het zou moeten vervullen, dan moet je prioriteiten stellen. Zet daarom je eisen neer in volgorde van prioriteit. Een ruimte oogt vaak veel ruimtelijker als je spullen niet tegen de muur aanzet, zoals je in veel huizen ziet, maar juist in het midden van de ruimte. Als de kamer juist weer erg groot is, kun je aan room dividers denken, die helpen de ruimte breken. 

Denk daarnaast na over het uitzicht. Kijk je bijvoorbeeld liever naar de open haard, of naar buiten?  Er moeten in ieder geval niet te veel objecten voor de ramen staan, zodat er genoeg licht naar binnenkomt.

Tot slot moet je rekening houden met de loopruimtes. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle deuren nog goed openen en houd de loopruimtes zoveel mogelijk vrij van obstakels. Ook hierbij moet je aan de functionaliteiten denken: de eethoek moet zich bijvoorbeeld in de buurt van de keuken bevinden en makkelijk bereikbaar zijn.

2. Houd rekening met opbergruimte

Het wordt vaak onderschat hoe handig het is om voldoende opbergruimte te hebben. Zonder voldoende opbergruimte lijkt een ruimte al snel rommelig door de rondslingerende spullen. Je hoeft niet per se kasten neer te zetten, maar je kunt ook opbergruimtes creëren in meubels die ergens anders voor dienen, bijvoorbeeld stoelen of bedden. Zorg er in ieder geval voor dat je spullen op een vaste plek kunt opbergen.

3. Maak vooraf een plattegrond

Zodra je voor jezelf hebt bepaald wat voor jou belangrijk is qua indeling en welke meubels je erin op wilt nemen, kun je een plattegrond gaan maken. Doe dit het liefst zo realistisch mogelijk. Meet de ruimte in z’n geheel op en dit teken dit op schaal na op een papiertje. Dit kun je bijvoorbeeld op schaal 1:50 of schaal 1:20 doen. Meet daarna alle meubels die je in de ruimte wilt plaatsen op. Dit hoeft niet ongelooflijk precies, je mag het best op centimeters afronden. Losse elementen als meubels teken je op een apart papiertje en knip je uit. Vervolgens kun je net zo lang schuiven totdat je de beste indeling te pakken hebt. 

4. Maak gebruik van online tools

Als jij niet zo’n geweldige tekenaar bent, kun je je heil ook online zoeken. Er zijn vele handige online gratis apps en tools beschikbaar, waarmee je een plattegrond van de ruimte kunt creëren en je eenvoudig objecten toevoegt. Met een klik op de muis verplaats je meubels en verander je de kleur op de muur. Sommige tools bieden zelfs de mogelijkheid om de ruimte in te scannen, zodat je een zeer realistisch beeld van de mogelijkheden krijgt. Tools die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Ikea home planner, Floorplanner en Roomstyler.

5. Koop nieuwe meubels waar nodig

Nu je de indeling helemaal hebt bepaald, kun je goed zien welke meubels je kunt houden en welke nieuwe meubels je nodig hebt. Dat is natuurlijk eigenlijk het allerleukste: shoppen voor nieuwe meubels. Laat je goed informeren door koopgidsen of artikelen (van bijvoorbeeld Bestenu) waar je de voordeligste en beste meubels scoort. Neem steeds je meetlat mee als je op jacht gaat – je zou nu meteen moeten weten of het in de ruimte past of niet.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide