1649
Je smart home-apparaten beveiligen
Gepubliceerd: 16-08-2021

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar als je goed rondkijkt, heb je al best wat smart home-apparaten in huis. Je hebt misschien een slimme thermostaat, wat beveiligingscamera’s of een deurbel met een camera erin. En wat te denken van slimme zonneschermen die uit gaan als de zon op de ramen schijnt? Al die apparaten maken vaak verbinding met het internet. Smart home is handig, maar kent ook beveiligingsrisico’s. Wat zijn de risico’s en wat is er aan te doen?

Wat is smart home of Internet of Things?

Vaak worden de termen ‘smart home’ en ‘Internet of Things’ door elkaar gebruikt. Het betekent dat normale gebruiksvoorwerpen met het internet worden verbonden, zodat je ze kunt besturen vanaf bijvoorbeeld je mobiele telefoon of tablet. Of het nu gaat om een koelkast, een waterkoker of een beveiligingscamera: tegenwoordig zijn steeds meer apparaten via het internet te besturen.

Smart home-apparaten zijn bedoeld om je leven gemakkelijker te maken en je huis meer comfort te geven. In de winter is het heerlijk om thuis te komen terwijl de verwarming al is opgewarmd en je de juiste temperatuur in huis hebt. Allemaal te regelen met een app.

De veiligheidsrisico’s

Apparaten kun je niet zomaar op internet aansluiten. Dat levert namelijk veiligheidsrisico’s op. Smart home-apparatuur kan, als je je netwerk niet goed beveiligt, de privacy van je huishouden in gevaar brengen. Door gebruik te maken van lekken, kunnen hackers kwetsbare informatie stelen.

Zo zijn er verhalen bekend van beveiligingscamera’s waarvan de beelden voor iedereen te zien zijn, of wat te denken van hackbare babyfoons? En je moet er toch niet aan denken dat een hacker de volledige besturing heeft over de apparatuur in jouw huis?

lookbook2025.png

Een VPN gebruiken voor je apparatuur

Deze risico’s kun je flink inperken door je netwerk te beveiligen. Dat kun je het best doen met een VPN. VPN staat voor Virtual Private Network: een privénetwerk tussen jouw apparatuur en het wereldwijde net. Zie het als een soort tunnel waar data doorheen wordt gestuurd. Deze data wordt versleuteld, zodat hackers geen informatie kunnen aftappen en misbruiken. Je maakt daarbij verbinding met een server in het buitenland. Deze server leent een IP-adres uit. Dat IP-adres vertelt meer over je precieze locatie. Het lijkt dan net alsof je je in het buitenland bevindt, terwijl je gewoon thuis bent.

Door een VPN te gebruiken op je router, kun je de privacy en veiligheid gebruiken op elk apparaat dat je op de router aansluit. Je hoeft dan niet ieder apparaat apart te beveiligen. Hoe je dit voor je hele router instelt, hangt af van de VPN-aanbieder die je kiest en het type router dat je in huis hebt.

De juiste VPN kiezen

Vergelijk verschillende VPN-aanbieders en maak een keuze. Je bent het voordeligst uit bij een betaalde aanbieder: je bent dan verzekerd van snelheid en hebt een verbinding die je niet met anderen deelt. Daarnaast houden betaalde aanbieders vaak niet bij wat je op het internet doet. Gratis aanbieders doen dat wel. Sterker: die verkopen je gegevens aan derden, zoals advertentiebedrijven.

Of een bepaalde aanbieder bij jouw netwerk past, kun je heel gemakkelijk testen. Steeds meer VPN-aanbieders bieden proefperiodes aan. Dan kun je bijvoorbeeld 30 dagen gebruikmaken van een VPN, alsof je ervoor betaalt. Alle functies worden dan opengesteld. Daarna kun je bepalen of je een abonnement wilt nemen, of toch nog even verder kijkt. Een ding is zeker: door een VPN te gebruiken, internet je een stuk veiliger.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide