1326
Je huis duurzaam en slim verwarmen? Dat doe je met domotica!
Gepubliceerd: 28-10-2021

Je wist misschien al dat je je huis met domotica veiliger kunt maken. Je kunt domotica gebruiken om je huis te automatiseren en van een afstand in de gaten te houden. Maar wist je dat je het automatiseren van je huis ook op andere manieren in je voordeel kunt laten werken? Zo kun je dankzij domotica flink besparen op je stookkosten door ook de verwarming van je huis aan te sluiten op slimme technologie.

Per kamer verwarmen

Vroeger kon je slim verwarmen door een tijdschakelaar te koppelen aan je verwarming. Tegenwoordig kun je via je digitale thermostaat al veel meer regelen, maar met de opkomst van domotica is je huis op een slimme manier verwarmen pas echt interessant geworden. Met domotica kun je veel meer dan alleen de verwarming op bepaalde tijdstippen aan en uit laten slaan. Zo kun je je verwarming aansluiten op de bewegingssensoren in je huis, of op je boekingssysteem. De verwarming slaat dan automatisch af in ruimtes waar een lange tijd geen beweging wordt gedetecteerd. Op die manier kun je tot wel 20% besparen op je energierekening, omdat je geen lege kamers meer verwarmt.

Een geïntegreerd domoticasysteem

Een domotica-specialist kan je helpen om zo’n systeem te integreren. Daarmee kun je flink besparen in de energiekosten. Je kunt de ruimtes van je huis gerichter verwarmen, gebaseerd op het gebruik van de ruimte. Zoneregeling, heet dat. Het systeem houdt in de gaten in welke kamers zich mensen bevinden. Zo gaat de verwarming automatisch een tandje lager in de kamers waar op dat moment niemand aanwezig is. De kachel staat dus nooit meer voor niets aan. Een domotica-systeem zorgt ervoor dat je snel kunt schakelen. Daarom is het vooral voordelig wanneer je een op gas gestookte cv-ketel hebt. Bij een warmtepomp of vloerverwarming is het minder handig je systeem op deze manier te laten werken, omdat deze warmtebronnen langer nodig hebben om op gang te komen.

De besparende toepassingen van domotica

Een domotica-systeem in je huis integreren is per definitie maatwerk. Wat handig werkt voor jou, is voor een groot deel afhankelijk van je huis en je leefstijl. Buiten kijf staat dat domotica je leven een stuk efficiënter kan maken. Kies bijvoorbeeld voor Fibaro-domotica of een Satel-alarmsysteem. Door advies in te winnen bij een domotica-specialist kun je je huis helemaal naar eigen wens laten automatiseren en optimaliseren. Daarmee maak je je huis niet alleen veilig en slim, maar ook extra duurzaam.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide