9418
Je apparaten in huis van afstand bedienen
Gepubliceerd: 20-02-2018

Apparatuur in huis wordt steeds slimmer, op basis van eenvoudige detectie of geavanceerde programmatuur kunnen apparaten veel taken van de bewoners overnemen. Sommige apparaten werken autonoom, die installeer je en vervolgens heb je er geen omkijken meer naar. Voor specifieke functies zoals licht of geluid wil je meer controle, maar van een lade vol afstandsbedieningen wordt je niet vrolijk natuurlijk. Hoe kun je die slimme apparaten in huis van afstand bedienen, en wat heb je daar eigenlijk voor nodig? Dat zoeken we uit op deze pagina!

 

Mogelijkheden met slimme apparaten in huis

De “smart home” is een term waar je de laatste tijd veel over hoort. Dat klinkt goed, toch zijn die apparaten vaak helemaal niet zo snugger. De term is een beetje misleidend, want de meeste “slimme” apparaten kunnen helemaal niet zelf beslissingen maken, ze werken gewoon een programma af. Soms heel rigide, soms meer flexibel maar slim kun je het eigenlijk niet noemen. Door meerdere apparaten met elkaar te verbinden wordt het veel interessanter, je kunt dan functies samenvoegen en je huis niet zozeer slimmer als wel meer comfortabel maken. En trouwens ook veiliger, want detectie en preventie spelen bij de meest smart homes een belangrijke rol.

Dit zijn de meest voorkomende slimme apparaten:

  1. Melders: Je kunt zaken als beweging, rook, gas en vocht laten detecteren en daarop een handeling laten verrichten. Van een alarmsignaal bij brand tot aan een automatische foto van de bewakingscamera wanneer er beweging gemeld wordt.
  2. Regelaars: Denk aan verlichting door het hele huis instellen, geluid via slimme speakers of de thermostaat die de ruimte warmer of juist koeler maakt op basis van het gedrag van de bewoners.
  3. Automatisering: Hierbij hebben we het over producten als elektrische rolluiken, garagedeuren of zonwering die je op afstand kunt bedienen, of autonoom kunt laten functioneren. Dat is ideaal voor minder validen, en gewoon erg praktisch voor iedereen die niet alleen in een huis wil wonen, maar ook thuis wil genieten.

Wat heb je nodig om jouw huis op afstand te bedienen?

Om een huis op afstand te bedienen heb je de juiste hardware en de juiste software nodig, vaak betreft het een combinatie van deze twee elementen. Je kunt deze apparaten afzonderlijk bedienen, of met een Somfy TaHoma centraal kastje kun je ze samenvoegen.

Hardware

Dit zijn de meest populaire soorten slimme hardware in huis:

  • Elektrische gordijnen of rolluiken.
  • Op afstand bestuurbare garagedeur of tuinhek.
  • Een zelflerende thermostaat.
  • Dimbare verlichting door het hele huis.
  • Slimme speakers die gekoppeld kunnen worden aan diverse apparaten.
  • Slimme schakelaars om bestaande apparatuur op afstand bedienbaar te maken.
  • Smartphone of tablet waarmee je de afzonderlijke componenten mee kunt bedienen.

Software

Je kunt bovenstaande hardware vaak met een losse afstandsbediening aansturen. Maar ieder systeem heeft weer een eigen afstandsbediening nodig, en deze zijn vaak gebonden aan de ruimte waar het apparaat zich bevindt. Door een speciale app op je smartphone of tablet te installeren voeg je alle functies samen op één apparaat. Zo kun je in de avond de rolluiken naar beneden laten gaan, de lichten met dimmer op laten komen en muziek starten via draadloze luidsprekers. Of je laat de thermostaat een half uurtje voor je opstaat de woning opwarmen, en een kwartiertje voor je opstaat begint de koffiemachine lekker te pruttelen. Door een app te gebruiken kun je vanuit elke plek in huis de gewenste apparaten bedienen zonder dat je erbij in de buurt bent. Zo laat je nooit meer per ongeluk een lamp op zolder aan staan, en kun je het volume van de luidsprekers in de woonkamer vanaf het toilet regelen.

Teamwerk maakt de smart home sterk

Door een centraal middelpunt in de woning te plaatsen kun je de verschillende apparaten van afstand bedienen. Wifi is daar ideaal voor, omdat je die overal in huis kunt gebruiken. Dat is niet het geval met infrarood, en maar ten dele met ultrasoon zoals dat bij sommige afstandsbedieningen gebruikt wordt. Met een kastje zoals de Somfy TaHoma in huis kun je alle afzonderlijke apparaten via een router koppelen en ze allemaal beheren via een speciale app. Daarbij kun je producten van verschillende merken aan elkaar koppelen. Je haalt het meeste uit slimme apparaten door ze met elkaar te verbinden. Net zoals jouw armen en benen samen meer kunnen bereiken dan los van elkaar.

Bedien jouw apparaten in huis op afstand met een app voor jouw smartphone of tablet, daar kun je het wooncomfort aanzienlijk mee verhogen, en zo jouw woning efficiënter inrichten.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide