2740
Een smarthome, de feiten en fabels over domotica
Gepubliceerd: 18-03-2021

Wat moet je je voorstellen bij een smart home? Vanavond is er een film die je niet wilt missen. Maar jouw smart home is er klaar voor. Tien minuten voordat de film op Netflix begint, krijg je een melding. Dat gebeurt op je laptop of smartphone, net waar je bezig bent. Misschien krijg je een melding op de social media als je daar communiceert. Maar in ieder geval heb je de tijd om een drankje te halen en je handen te wassen.

Als het scherm oplicht, dimt de verlichting voor het juiste effect. De gordijnen gaan geruisloos dicht. Halverwege de film wordt er even gepauzeerd. Een nieuw drankje? De cv schakelt uit als de film is afgelopen. Daardoor blijft het nog een uurtje warm in de kamer. Als je bovenkomt op de slaapkamer, gaat het licht aan en gaan de gordijnen dicht. De temperatuur wordt geregeld zodat die perfect is en jij lekker kan slapen. Het is een voorbeeld, maar het geeft een goed idee wat een smart home, oftewel domotica systeem, voor je kan doen.

Domotica in de praktijk van vandaag

Domotica is een samengesteld woord. Domo betekent woning en de toevoeging tica verwijst naar techniek of wetenschap. Domotica gaat dan over het automatiseren van handelingen en processen in je huis. Het bovenstaande voorbeeld kan met een beperkt aantal sensoren en opdrachten worden geregeld. Maar er is ook veel meer en minder mogelijk.

Een smart home draait om gemak, maar ook om efficiëntie. De gordijnen kun je ook met de hand dichtdoen. Een dicht gordijn bespaart bijvoorbeeld energie en zorgt voor de juiste sfeer bij de film. Maar hoe vaak vergeet je momenteel om de gordijnen te sluiten en de cv tijdig uit te schakelen? In een smart home kan die klus niet vergeten worden. Domotica gaat ook over veiligheid, want juist op dat gebied kan je erg veel doen met deze wijze van automatisering.

De fabels over domotica

Inmiddels is er al veel mogelijk op het gebied van een smart home, maar er zijn ook misverstanden.

Domotica is erg ingewikkeld.

De gedachte dat er enorm veel geregeld moet worden, weerhoudt veel mensen ervan om te kijken wat er thuis mogelijk is. Leg je vragen eens voor aan een specialist. Domotica is simpeler dan je denkt.

Je moet meteen een volledig domotica systeem kopen.

Niet alles wat mogelijk is, hoeft geïnstalleerd te worden. Bekijk eerst eens wat jij wil en begin daarmee. Een compleet systeem is geen verplichting.

Domotica is alleen voor de rijken.

Als je echt alle processen en handelingen in je woning geautomatiseerd wilt hebben, hangt daar inderdaad een prijskaartje aan. Als je gaat voor gemak met als voordelen meer veiligheid en minder energiegebruik, hoeft domotica niet duur te zijn en verdien je de kosten weer terug.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide