1611
Het perfecte matras koop je met deze tips
Gepubliceerd: 14-04-2022 Laatste update: 10-10-2022

Een matras is misschien wel het meest bepalende onderdeel van een bed. Het kan ervoor zorgen dat je slaapt als een roosje, maar ook dat je ontzettende rugpijn krijgt. Daarom is het van groot belang om het juiste matras aan te schaffen. Het betreft hier een erg persoonlijke keuze. Wij zetten alle belangrijke aspecten bij het kopen van het perfecte matras op een rij.

Typen matrassen

Matrassen zijn er in verschillende soorten en maten, ook de prijs kan zeer uiteenlopen. Wij zetten de verschillende soorten op een rij met de belangrijkste kenmerken.

1. Pocketvering matrassen

Het pocketvering matras kent een open structuur, is vochtregulerend en ventilerend. Het is ideaal voor personen die het snel warm hebben of veel zweten. Grofweg kun je stellen dat hoe meer veren per m2 zijn gebruikt, hoe comfortabeler en beter ondersteunend het matras is.

inspiratiebrochures1.png

Een pocketvering matras bestaat vaak uit verschillende comfortzones, zodat het ondersteuning biedt op alle plekken waar nodig. Voor mensen met echt lichamelijke klachten is hij minder geschikt.

2. Binnenveringmatras (Of: Bonell)

Dit matras kent een open structuur, is eveneens vochtregulerend en werkt ventilerend. Ook dit matras is voor de warmbloedige mens die snel zweet een goede keuze. Het aantal veren per vierkante meter speelt een rol en hierbij geldt; hoe meer veren, hoe comfortabeler.

Dit is niet de beste keuze voor mensen met lichamelijke klachten. Het biedt wel een goede verdeling van het lichaamsgewicht, maar is minder ondersteunend dan een pocketvering matras. Dat is dan ook meteen het grootste onderscheid tussen een binnenveringsmatras en een pocketvering variant.

3. Het (High Resilience) koudschuim matras

Een koudschuim matras is wederom een matras met een open structuur, dat vochtregulerend en ventilerend werkt. Door het gebruik van koudschuim is dit matras ook perfect voor de slaper die het snel warm heeft.

Het vormt zich heel goed naar je lichaam, heeft een blijvende veerkracht en maakt draaien in bed erg comfortabel. Voor de wat zwaardere personen is dit een ideale keuze, minder ideaal voor de koukleum. Die krijgt het niet snel warm op dit type matras.

4. Het polyether schuim matras

Polyether kent een zogenaamde gesloten structuur. Ditmateriaal houdt veel warmte en vocht vast dus ideaal voor wanneer je het snel koud hebt. Het werkt warmte-absorberend, waardoor het dus zijn eigen warmte behoud.

Ook mensen met bijvoorbeeld huisstofmeid- of wolallergie doen er goed aan voor dit type matras te kiezen. Het is synthetisch en daardoor anti-allergisch. Het geeft echter weinig ondersteuning, dus de zwaarlijvige personen zullen hier niet lekker op liggen. Tot 80 kilogram is het voldoende. Voor kinderen is het ook een aanrader.

5. (Visco-elastisch) traagschuim

Dit is een goed matras voor de koukleum. Het is goed isolerend en houdt warmte vast. Het materiaal vormt zich volledig naar het lichaam, wat zorgt voor een goede lichaamsondersteuning en optimale drukverlaging op de punten waar dit nodig is.

Het is geschikt tegen doorliggen of mensen met zeer gevoelige pezen, spieren en gewrichten. Mensen die beweeglijk zijn in hun slaap op veel zweten kiezen liever voor een alternatief en niet voor een traagschuim matras.

6. Een latex matras

Dan de laatste optie, dat is het latex matras. Dit is een goed isolerend matras wat warmte vasthoudt. Ideaal voor wie het snel koud heeft in bed. Het is een soepel en elastisch materiaal dat zich vormt naar het lichaam en goede ondersteuning biedt.

De veerkracht van het materiaal blijft en is van nature anti-allergisch. Het is minder geschikt voor de warmbloedige slaper.

Overige belangrijke matras-apsecten

Naast het materiaal variëren er nog een aantal aspecten bij het kopen van het juiste matras.

Deze zetten we hier nog op een rijtje;

Lichaamsbouw/gewicht

Het ene matras en vooral materiaal is geschikter voor iemand met een zware bouw dan het andere. Vooral voor de duurzaamheid van het matras speelt dit een grote rol.

Wanneer je een te licht matras voor je gewicht aanschaft, loop je het risico dat hij snel doorligt. Hierdoor ontstaan lichamelijk klachten en zal er (te) snel een nieuwe aangeschaft moeten worden.

Persoonlijke voorkeur

Een matras is heel persoonlijk. De één slaapt liever op een hard matras, de ander op een zacht matras. Partners kiezen daarom ook regelmatig voor ieder een eigen matras, iets wat heel begrijpelijk is.

Ook verschilt het per slaaphouding, eveneens heel persoonlijk, wat het beste matras is. Een buikslaper heeft over het algemeen meer baat bij een hard matras, een zijslaper juist een zacht matras.

Lichamelijke klachten

Mensen met specifieke rug-, schouder- of nekklachten doen er goed aan hun medisch specialist te betrekken bij de matras keuze. Deze kan gericht advies geven over het aanschaffen van een matras.

Iets wat zich later uitbetaald aan minder klachten, een betere nachtrust en minder medische kosten.

Allergieën

Mensen die gevoelig zijn voor huisstofmeid, wol of ander soortige materialen moeten hun matraskeuze hierop aanpassen. Dit voorkomt veel leed in de toekomst. Het matras kan namelijk ongemerkt een bron van irritatie vormen.

Maak je keuze!

Met welk matras ga jij naar bed?

Lees ook
Kies voor het beste beddengoed
Alles wat je moet weten over de aankoop van het perfecte bed
Leg je hoofd op het juiste hoofdkussen


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide