3415
Huishoudelijke hulp
Gepubliceerd: 05-06-2017

De technologie blijft maar groeien en groeien. Voor ouderen is het nog weleens lastig om al die nieuwe snufjes bij te houden. Maar juist voor die doelgroep zijn er veel handige gadgets op de markt, die kunnen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. In dit artikel hebben we vijf gadgets uitgelicht die zeer bruikbaar kunnen zijn voor oudere mensen.

  1. Digitale deurspion

Helaas zijn ouderen relatief vaak het slachtoffer van criminelen. De kranten staan er vol mee: met een babbeltruc probeert iemand, vaak ook nog in (nep)uniform, bij een oudere dame of heer binnen te komen. Vervolgens worden er waardevolle spullen en contant geld gestolen. De digitale deurspion kan hier een oplossing voor zijn. De bewoner kan via een camera zien wie er voor de deur staat. Ook zijn er deurspionnen uitgerust met een spraak-luisterverbinding, zodat de ouderen eerst kunnen  vragen naar de reden van bezoek, voordat ze de deur opendoen. Dit maakt het voor iemand met verkeerde bedoelingen een stuk lastiger om zomaar binnen te komen en geeft de bewoner een veiliger gevoel. Tevens is de deurspion met opnamefunctie een handig naslagwerk voor mantelzorgers van vergeetachtige of dementerende senioren om zo te controleren wie er op bezoek is geweest.

  1. Robotstofzuiger

Eén van de belangrijkste redenen waarom ouderen niet meer zelfstandig kunnen wonen, heeft te maken met het huishouden. Voor veel ouderen kost dit een hoop moeite. De lichte werkzaamheden zoals een stofdoek door de woning halen is vaak nog wel te doen, maar zware werkzaamheden, zoals stofzuigen, is een stuk lastiger. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor, namelijk de robotstofzuiger. Deze hoeft enkel maar aangezet te worden en hij stofzuigt de hele kamer. Geavanceerde robotstofzuigers kunnen zelfs geprogrammeerd worden met een timer. Naar wens gaat de robotstofzuiger op gezette tijden aan de slag en wordt een stofzuigbeurt dus nooit vergeten.

inspiratiebrochures1.png

  1. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat zorgt voor automatisering van de verwarming in huis. De thermostaat kan de verwarming afstemmen op het leefpatroon van de bewoners. Het kan zo ingesteld worden dat de verwarming altijd op de juiste temperatuur staat, dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een familielid of huishoudelijke hulp. Op deze manier hoeft de bewoner zelf niet meer om te kijken naar de verwarming en is deze altijd op de juiste temperatuur.

  1. Obli drinksysteem

Een andere veelvoorkomende reden waarom ouderen niet meer zelfstandig kunnen wonen, is doordat ze zichzelf minder goed kunnen verzorgen. Zo drinken veel ouderen te weinig en zijn er verzorgers nodig die ze daar een aantal keer per dag op moeten wijzen. Te weinig vocht kan leiden tot obstipatie, blaasontsteking, uitdroging en andere vervelende kwaaltjes. Een oplossing hiervoor is het Obli drinksysteem. Dit eenvoudige systeem houdt het drinkgedrag van de gebruiker bij en geeft aan wanneer er weer gedronken moet worden. De gegevens van het drinkgedrag kunnen online zichtbaar worden gemaakt, zodat mantelzorgers ook mee kunnen kijken. Mocht het nodig zijn, kunnen zij bijsturen in het drinkgedrag van de ouder.

  1. Alecto oplaadbare zaklamp

De meeste ouderen moeten 's nachts één of enkele keren naar het toilet. De zoektocht naar het lichtknopje kan dan als vervelend ervaren worden. Een handige gadget die hierbij kan helpen is de Alecto oplaadbare zaklamp. Deze zaklamp zit in een oplaadbare houder die in het stopcontact op elke plek gestopt kan worden. De zaklamp kan bijvoorbeeld in de hal naar de badkamer worden opgehangen en zorgt dan voor oriëntatieverlichting. Een ander handig voordeel is dat de lamp automatisch aanspringt als de stroom een keer uitvalt. Met de Alecto oplaadbare zaklamp is er dus altijd verlichting aanwezig.

Zo lang mogelijk op zichzelf blijven wonen is voor veel ouderen een hoop waard. Ouderen ervaren het wonen in een verzorgingstehuis vaak als een beperking in hun vrijheid en onafhankelijkheid. Deze relatief eenvoudige gadgets kunnen een belangrijke toevoeging zijn aan het levensgenot van ouderen.

In samenwerking met Kruiswerk Achterhoek

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide