922
Lenen voor een verbouwing tips

De badkamer, keuken of slaapkamer verbouwen… Dat kan helaas niet zonder hier wat geld aan uit te geven. Veel geld eigenlijk, want zo’n verbouwing kost niet niks. Gelukkig kun je hiervoor sparen of lenen. Is die ingreep in huis noodzakelijk? Dan kun je er altijd voor kiezen om geld te lenen als je nog niet genoeg tijd hebt gehad om te sparen. Zorg er alleen wel voor dat je dit op een verantwoorde manier doet. Hoe je dat kunt doen, vertellen we je nu.

Maximaal verantwoord bedrag
Bepaal als eerst hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing. Daarnaast moet je berekenen wat je maximaal verantwoord kunt lenen. Je kunt dan wel een bepaald bedrag wíllen lenen, maar de kans is aanwezig dat je dit niet eens kunt lenen. En kan dat wil, vraag je dan af of je je in allerlei bochten wilt wringen om dit wel te doen. Bereken daarom je leencapaciteit. Hiervoor heb je je netto maandinkomen, je vaste lasten en kosten voor levensonderhoud nodig. Trek de laatste twee van de eerste af. Wat je overhoudt is jouw leencapaciteit. Doe deze capaciteit maal vijftig en je hebt het bedrag dat je maximaal verantwoord zou kunnen lenen. 

Lenen van vrienden of familie…?
Afhankelijk van het bedrag dat je nodig hebt, in welk tijdsbestek je dit wilt terugbetalen en of je dit wilt doen zonder (vaste) rente kun je de keuze maken om van een bekende te lenen of een lening af te sluiten. De eerste optie lijkt misschien een aantrekkelijke keuze, omdat je (waarschijnlijk) geen rente hoeft te betalen en je samen afspraken kunt maken over de terugbetaling. Maar, bedenk wel dat geldkwesties vaak genoeg ruzie veroorzaken met vrienden en familie. Hoe goed je relatie ook is. Kan de persoon waarvan je gaat lenen het bedrag missen, en kun jij dit ook op redelijk korte termijn terugbetalen? Dan is dit een mooie manier van lenen. Zorg er alleen voor dat je vooraf duidelijk afspraken maakt (en deze vastlegt), zodat je beide voldoet aan de eisen die jullie stellen. Je relatie met een persoon moet hier niet onder gaan lijden, dat is het zeker niet waard.

…of toch kiezen voor een lening?
Kies je voor een lening, dan ligt het leenbedrag bij de meest verstandige leningen om af te sluiten (persoonlijke lening of doorlopend krediet) tussen de 2.500 euro en 75.000 euro. Voor een lager bedrag moet je een minilening nemen, maar daarbij is de rente heel hoog. Sluit je een lening af, dan betaal je dit bedrag terug met rente. Daardoor betaal je altijd meer dan het bedrag dat je daadwerkelijk hebt uitgegeven aan de verbouwing of aankoop. Het is dan ook niet voor niets dat er vanuit de overheid op wordt gehamerd dat geld lenen geld kost. Bij sommige leningen kun je een boete krijgen als je de lening eerder aflost dan afgesproken.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet
Er zijn verschillende soorten leningen. De meest gebruikte zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening staan de looptijd en de rente vast. Hierdoor betaal je een vast maandbedrag terug. Nadeel is dat als je het bedrag vroegtijdig wilt aflossen, je een boete kunt krijgen. En extra bijlenen is bij deze leningsvorm geen optie. Dus weet je niet zeker hoeveel geld je nodig hebt of heb je het vermoeden dat je toch nog tegen wat extra kosten aan zult lopen? Dan kun je het best niet kiezen voor de persoonlijke lening. Beter is het om in zo’n geval te kiezen voor het doorlopend krediet. Waarbij je geld kunt opnemen en aflossen wanneer je wilt. Wel moet je vooraf een bedrag vaststellen. Dit hoef je niet volledig op te nemen; alleen het deel dat je gebruikt is je lening. Voordeel is dat de rente hierbij vaak laag is, maar nadeel is dat het rentepercentage niet vastligt en dus ook omhoog kan gaan. Je kunt tegenwoordig ook leningen vergelijken. Geld lenen tegen de laagst mogelijke rententarieven kan je een hoop kosten besparen.

Beter zelf sparen
Heb je het bedrag eigenlijk niet meteen nodig en heb je de tijd, en het inkomen, om het bedrag dat je nodig hebt zelf bij elkaar te sparen? Doe dat dan vooral. Het is altijd beter om geld uit te geven dat je daadwerkelijk hebt, dan terug te betalen wat je nog niet had. Zo hoef je geen extra geld te betalen in de vorm van rente of een boete én zorg je ervoor dat je het risico op ruzie of onenigheid met familie of vrienden tegengaat.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners