1092
Iboedelverzekering

Heb je een opstalverzekering voor je woning? Dan kan het zijn dat je na een ongeluk, zoals een brand of waterschade, aanpassingen of vernieuwingen aan de woning mag en moet doen. Vaak worden deze kosten dan gedekt door de opstalverzekering of de inboedelverzekering. Maar wanneer kun je daar een beroep op kunt doen? En welke grote ingrepen komen in aanmerking voor dekking? In dit artikel leggen we het uit.


Er gaat iets mis met de woning

Wanneer komt de opstalverzekering precies in het spel? Dat is het geval wanneer er brand uitbreekt, of wanneer er waterschade is door lekkage of storm. Maar ook schade door omgewaaide bomen, blikseminslag of inbraak worden schadekosten vaak gedekt. In de basis is de hele woning verzekerd. De vuistregel is dat alles wat nagelvast zit aan de woning, bij schade vergoed wordt vanuit de opstalverzekering. Nagelvast betekent: alles wat je niet mee kunt verhuizen. De houten vloer, de badkamer, de keuken, of de zonwering horen daar allemaal bij. Schade aan losse spullen in huis, wordt vergoed vanuit de inboedelverzekering.

Welke ingrepen worden gedekt?
Het is natuurlijk verschrikkelijk wanneer er een ongeluk met de woning gebeurt. Maar wanneer je goed verzekerd bent, heeft schade een klein voordeel. Je kunt dan namelijk een nieuwe keuken of badkamer laten plaatsen, bijvoorbeeld. Grote vernieuwingen zijn dan plots erg goedkoop want een deel (of het geheel) wordt voor je vergoed. Bij waterschade mag je bijvoorbeeld de vloer vervangen. Heb je een glasdekking? Dan kun je misschien dubbel glas laten plaatsen. Dit is natuurlijk nóóit een excuus om de boel de saboteren.

Keuken vervangen na schade
Is de keuken beschadigd? Dan kun je bijvoorbeeld een keuken met energiezuinige inbouwapparatuur laten plaatsen. Of kijken naar nieuwe, brandveilige apparaten. Bijvoorbeeld een veilige inbouwoven, waardoor in de toekomst niet zomaar brand uitbreekt. Voor hetzelfde geld plaats je een keuken naar de laatste trends. In 2018 zijn twee heel uitgesproken trends te zien in de keuken: Ethnic Nature en Monochrome. Ethnic Nature is een stijl met veel donkergroen, aardetinten en handgemaakte schalen. Geïnspireerd op etnische, tropische culturen. Monochrome is een modern en strakker design, waarbij steeds dezelfde kleur terugkomt in andere materialen en afwerkingen. Bijvoorbeeld een donker natuurstenen aanrechtblad, en dezelfde donkere stenen vloer. Hierbij is het integraal interieur leidend: mooi weggewerkte inbouwapparatuur en verborgen opbergruimte.

Badkamer vervangen na schade
Wanneer de badkamer vervangen moet worden kun je misschien eindelijk een ligbad laten plaatsen. Of een mooie natuurstenen afwerking. Wil je een nieuwe badkamer volgens de badkamertrends van 2018? Denk dan aan een integraal interieur met zachte kleuren en geometrische vormen. Alsof je een luxe hotelbadkamer in je eigen huis hebt. Een ingebouwd ligbad, afgewerkt met natuursteen of keramiek (steen is brandveilig!). Een zwevende wastafelkast in duurzame materialen voorkomt directe waterschade bij overstroming. Er zijn voor de kleine badkamer tegenwoordig tal van functionele oplossingen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een mooie bad-douche-combinatie. Een elegante oplossing waarbij comfort en ruimtebesparing samengaan.

Elk nadeel heeft z’n voordeel
Het is natuurlijk vervelend wanneer jouw woning beschadigd raakt door een ongeluk. Maar je hebt bij een goede verzekering wel de mogelijkheid om meer uit je keuken of badkamer te halen. Je kunt de ruimte opnieuw indelen, vanaf nul, en zo misschien meer met de ruimte doen. Je hebt de mogelijkheid om na een vervelende gebeurtenis jezelf een plezier te doen. Door grote ingrepen op jouw woning, helemaal naar jouw wensen, en met weinig kosten, nu eindelijk realiteit te maken. Probeer het beste van de situatie te maken, en stijl de ruimte opnieuw. Elk nadeel heeft z’n voordeel. Of zoals je het op z’n Cruijffiaans zou zeggen: “Elk nadeel heb zijn voordeel”.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners