Geld: wij Nederlanders hebben het er liever niet al te veel over. Onzin, eigenlijk, want iedereen geeft geld uit en juist gesprekken over financiën kunnen ons een boel wijzer maken. Want als je geld wilt lenen – of dat nu in de vorm van een hypotheek is of een ander leendoel – of juist wilt sparen, waar doe je nu het beste aan? Er zijn zoveel aanbieders, met elk weer een andere rente... Gelukkig kun je op internet een schat aan informatie vinden, en kun je met alle recente kennis het maximale uit je geld te halen. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Het is leuk om plannen te hebben om je huis te verbouwen. Misschien droom je al wel van een nieuwe badkamer of van een prachtige keuken. Of heb je zelfs al heel concreet wat je wilt kopen en nodig hebt. Dan komt de vraag voorbij hoe je de verbouwing gaat financieren. Als je genoeg geld op de spaarrekening hebt, is daar een deel van te gebruiken.

Is er een baby op komst en hebben jullie extra ruimte nodig in huis? Vliegen de muren van de woonkamer je aan en wil je deze een stukje groter maken? Ga je nog steeds met een vlizo- trap naar de zolder, en vind je het tijd voor een vaste trap plus dakkapel? Met een verbouwing vergroot je het woongenot en kun je nog veel jaren genieten van jullie huis. Maar hoe zit dat eigenlijk met geld lenen voor een verbouwing?

De persoonlijke lening is veruit de meest gekozen leningvorm. Waar de afgelopen jaren het Doorlopend krediet de voorkeur genoot zien we sinds 2016 een kentering ontstaan. In 2016 kozen voor het eerst meer mensen voor een Persoonlijke lening ten opzichte van het Doorlopende krediet. 53% van de leningen die in 2016 zijn afgesloten waren een persoonlijke lening.