244
Een testament in Nederland, is dat nodig?

In Nederland zijn er relatief weinig mensen die een testament laten opmaken. Een testament is in ons land rechtsgeldig als het een notariële akte is waarin de wilsbeschikkingen is vastgelegd. Een testament is niet verplicht, maar in dat geval wordt de nalatenschap geregeld door de erfwet. Daarbij moeten de nabestaanden zaken in onderling overleg regelen. Helaas gaat het daar regelmatig fout, omdat er onenigheden kunnen ontstaan over de kleinste details. Menig niet goed geregelde erfenis heeft aanleiding gegeven tot een vete in de familie en dat is vaak onnodig.

Waarom een testament laten opstellen?

Zeker op jongere leeftijd is het iets waar veel mensen niet aan willen denken: de dood en alle gevolgen daarvan voor de nabestaanden. Toch is het vaak een geruststellend idee als je weet dat de zaken goed zijn geregeld voor dat moment dat helaas op iedere leeftijd kan gebeuren. Een testament opstellen is de manier om jouw wensen vast te leggen.

We leven in een tijd dat relaties niet meer hetzelfde zijn als 50 jaar geleden. De erfwet is echter voor een groot deel nog wel uit die tijd. Dat kan tot ongewenste situaties leiden indien je bijvoorbeeld samenleeft zonder dat je getrouwd bent of niet voor een geregistreerd partnerschap hebt gekozen. Ook kan de situatie ingewikkeld worden indien je een echtscheiding achter de rug hebt en wellicht kinderen uit meerdere relaties. Daarnaast kan je door het opstellen van een testament ook een gift doen aan een erkende ANBI-instelling. Veel mensen kiezen voor deze optie, soms deels om erfbelasting te besparen.

Op zoek naar de notaris voor een testament

In ons land mogen alleen notarissen een akte opstellen waarin een testament wordt geregeld. Deze worden ook geregistreerd in een Centraal Register, uiteraard zonder dat de inhoud daardoor bekend wordt. Een notaris is dé specialist op het gebied van erfrecht en kan je alles vertellen over de regels die gelden in jouw specifieke situatie. Een notaris kan je ook toelichten hoe je kan regelen dat er minder erfbelasting hoeft te worden betaald. Het is en blijft geen prettig onderwerp om te bespreken, maar een notaris is de juiste persoon voor al je vragen op dit punt.

Wat kost een testament?

Uiteraard is het afhankelijk van de complexiteit van een testament welk prijskaartje daaraan hangt. Maar het is niet meer zo dat iedere notaris eenzelfde tarief rekent. De notaris is vrij om te bepalen welke prijs hij berekent voor een testament. Het loont dus om op zoek te gaan naar een notaris die kwaliteit levert voor een acceptabele prijs. Op het internet kan je ook hierover veel onafhankelijke informatie vinden.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners