Als je gaat verhuizen denk je veel na over de inrichting en aankleding van de nieuwe woning. Ook ben je bezig met veel dingen regelen, zoals het uitzoeken van een verhuisbedrijf, de verhuizing melden bij de provider en het uitzoeken van alle spullen. Een verhuizing kost meestal veel tijd. Door alle drukte denk je soms niet aan dingen die minder voor de hand liggen. 

Met de juiste woonverzekeringen voorkom je dat je voor grote, onvoorziene kosten staat na bijvoorbeeld een brand, inbraak of heftige storm. Zo dekt een opstalverzekering schade aan je huisen zijn met een inboedelverzekering je “losse” bezittingen verzekerd. 

Een woonverzekering is niet bij wet verplicht. Toch heeft bijna elke huiseigenaar een opstal-, aansprakelijkheid-, en/of inboedelverzekering; en met goede reden! Je woning kan namelijk op verschillende manieren een risico lopen – van overstroming tot brand en van inbraak tot glasschade. Met een goede verzekering kom je niet voor onverwachte, grote uitgaven te staan in tijden van tegenslag. In dit artikel zetten we de drie belangrijkste woonverzekeringen op een rij!

De Waardering Onroerende Zaken (WOZ) van je woning heeft indirect een grote invloed op je portemonnee. De hoogte van de WOZ- waarde bepaalt namelijk hoeveel belasting je moet betalen: inkomstenbelasting, waterschapsbelasting, en meer van die hoge kostenposten. Vermoed je dat de WOZ-waarde van je woning te hoog is ingeschat? Bezwaar maken kan een hele slimme zet zijn!

Het wonen in huis brengt veel administratie met zich mee, of je nu een huis huurt of woont. De verzekeringen die je nodig hebt om in een huis te wonen zijn een groot onderdeel van die administratie. Zo ben je bijvoorbeeld bij het aankopen van een huis verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, en heb je voor je woning vaak ook een inboedelverzekering.

Je woning en al je kostbare bezitten wil je natuurlijk niet kwijtraken, maar jammer genoeg kunnen we niet alle problemen uit de weg komen. Soms heb je gewoon pech en ontstaat er brand of wordt er in huis ingebroken en verlies je een paar spullen. Je huis gaat er dan ook aan en dan ligt het aan jou om alles weer recht te zetten. Je kunt zulke situaties misschien niet voorkomen, maar je kunt je wel voorbereiden. Je zou een inboedel of opstalverzekering kunnen afsluiten om ervoor te zorgen dat je niet helemaal van het begin hoeft te beginnen.

Hoewel je blij bent dat je een dak boven je hoofd hebt, zou je toch willen besparen op de woonlasten. Je woonlasten verlagen kan gelukkig op verschillende manieren. Zo houd je meer geld over voor de leuke dingen. Waar valt er allemaal op te besparen?

Bij het oversluiten van een hypotheek geeft een aanbieder vaak aan hoeveel je zal besparen. Echter wordt hierbij geen rekening gehouden met de eventuele kosten voor de oversluiting. De hypotheek oversluitkosten berekenen is dan ook allesbehalve eenvoudig. Het gaat immers om verschillende kostenposten die lang niet altijd duidelijk zijn. Welke kosten er verbonden zijn aan het oversluiten van de hypotheek? Wij geven het voor jou weer.

We verzekeren ons wat af in ons kikkerlandje. Er zijn maar weinig landen waar zoveel verzekeringen zijn als in Nederland. Een aantal van deze verzekeringen zijn zelfs verplicht zoals de zorgverzekering of als je een auto hebt de autoverzekering. Een stukje bemoeienis van de overheid heeft hiervoor gezorgd en dat is maar goed ook want door de verplichte zorgverzekering hebben we allemaal recht op zorg en krijgen we deze ook wanneer deze nodig blijkt te zijn. En ook voor autoverzekeringen is het maar goed dat we verzekerd zijn als we een keer een botsing maken of een flinke schade rijden. De kosten zijn immers niet te overzien als we het zonder verzekering zouden moeten betalen.