1240
Verduurzaam je huis: 3 tips
Gepubliceerd: 16-11-2021 Laatste update: 17-08-2022

De verduurzaming van het huis staat bij veel mensen steeds hoger op de prioriteitenlijst. Voor het milieu, of voor de eigen portemonnee. Kijk maar eens naar de stijgende energiekosten: daar wil je natuurlijk zo min mogelijk last van hebben. Let daarom even op, en verduurzaam je huis eenvoudig en snel!

Isolatie, isolatie en isolatie

Stap 1 naar een duurzamer huis, is de beste isolatie. Hiermee hou je de opgewekte warmte ook daadwerkelijk binnen. Vooral bij oude huizen wil dit namelijk nog wel eens een uitdaging zijn. Kieren, geen isolatie of wat dan ook: vroeger lagen de standaarden een stuk lager. Maar wat kun je allemaal isoleren? Een heleboel. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk dakisolatie. Een dak zonder isolatie is een groot warmtelek. Daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s. Maar ook isolatieglas klinkt bij veel mensen (hopelijk) bekend in de oren. Ga je voor een optimaal isolatiesucces? Kies dan HR++, beter kan niet! 

Daarnaast zijn er ook minder bekende isolatiemogelijkheden. Neem gevelisolatie en vloerisolatie. Bekijk deze opties echter zeker eens, het kan veel geld besparen. 

Folie!

Is isolatie voor jou een iets te lastige of dure stap? Dan kun je ook iets goedkoper en vooral gemakkelijker beginnen. Wel eens aan folie achter de radiatoren gedacht? Zodra jij de verwarming aanzet gaat de warmte meerdere kanten op; de kamer in, naar boven en vooral ook naar achteren toe. Daar zit natuurlijk de scheidingsmuur met de buitenwereld. Als iets zonde is, dan is het om de warmte naar buiten via deze muur te laten ontsnappen. Daar heeft per slot van rekening niemand iets aan. Met een simpel stukje folie en een stel goede magneten om deze te bevestigen verhelp je dit probleem al. Hierdoor verdwijnt de warmte niet in het luchtledige, maar houd je deze lekker binnen: precies waar jij het wilt hebben. 

Pak er een dekentje bij

Ook daar niet perse zin in? Dan is er nog de meest simpele mogelijkheid waar je niet echt je huis mee vergroend, maar waarmee je wel de energiekosten binnen de perken houdt. Draai de verwarming een keer niet op die comfortabele 20 graden, maar pak er gewoon een kleedje bij en trek een lekkere trui aan. Dat is niet alleen comfortabel warm, maar ook nog eens heel gezellig en knus. Beeld het jezelf maar eens in: samen onder een dekentje met warme thee of chocolademelk terwijl je bijvoorbeeld met een beamer en projectiescherm een thuisbioscoop maakt. Zet wat kaarsen aan, draai het licht uit (bespaard ook nog eens energie) en geniet samen van de warmte en een film. 

Hopelijk helpen deze tips jou een stuk verder. Welke pas jij als eerste toe?

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide