939
Heb je het ook gemerkt? Zóveel keurmerken!
Gepubliceerd: 10-11-2021 Laatste update: 27-12-2021

Het lijkt wel een ware hype; Producten voorzien van keurmerken. Als je alle keurmerken en logo’s moet geloven is íeder product een bewuste en verantwoorde keuze. Zelfs chips is biologisch gefabriceerd en koekjes zijn Fairtrade. Maar welke keurmerken moeten we serieus nemen en welke met een korreltje zout? Wij doken in de wereld van de keurmerken.

Keurmerk je eten

Wat wij bij Wonenonline erg belangrijk vinden is duurzaam wonen. Er is zoveel gaande om iedereen een stukje bewuster te laten worden van de wereld om hen heen. Waar het gaat om keurmerken voor eten en drinken richten wij ons dan ook op de producten die verantwoord zijn in het kader van duurzaamheid. Want er zijn ook veel keurmerken die iets zeggen over de ‘gezondheidsfactor’ van een product. Dit kan ook nuttig zijn, maar check hierbij vooral de site van het voedingscentrum. Zij zijn echt expert in het uitleggen van de verschillende vinkjes op producten in het kader van gezondheid.

Maar ook voeding in relatie tot duurzaamheid laten zijn niet buiten beschouwing. De bekendste keurmerken die hier iets over zeggen zijn ASC, Beter Leven 2 sterren en 3 sterren, Demeter, EKO, Europees biologisch, Fairtrade/Max Havelaar, On the way to PlanetProof, MSC, Rainforest Alliance en UTZ. Deze zeggen allemaal iets over het dierenwelzijn en/of de verantwoorde herkomst van producten. Zij garanderen een eerlijke en biologische productie, en zeg nou zelf; Dat geeft toch een fijner gevoel wanneer je iets in je mond stopt.

Shop niet ongemerkt

Naast eten en drinken kopen we natuurlijk nog veel meer spullen. Van kleding tot meubels en van auto’s tot bloemen. Door alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid is praktisch overal een verantwoorde variant voor te vinden. Het is dus echt een kwestie van bewustwording bij iedere aankoop. Hier wordt je ook geholpen door héél veel keurmerken.

Zo hebben we bij onze blogs over duurzaamheid al het FSC keurmerk voor hout benoemd en speciale keurmerken voor verfsoorten en schoonmaakproducten. Maar er zijn nog zoveel meer keurmerken, wij verklappen je onze truc om enigszins wegwijs te worden tussen ál deze verschillende logootjes.

Door de keuring?

Zoals we al zeiden lijkt het tegenwoordig of álles verantwoord is doordat er zoveel keurmerken en logo’s zijn. Wanneer je je focust op de bekendste weet je zeker dat je goed zit, dit komt omdat deze door een onafhankelijke commissies worden uitgedeeld. Het gaat hier specifiek om keurmerken en niet om logo’s.

Logo’s zijn namelijk iets wat bedrijven zelf aan producten mogen geven, de onafhankelijkheid hiervan valt dus te betwisten. En mocht je toch twijfelen? Milieu centraal heeft een handige tool ontwikkeld in de vorm van een app waar jij de keurmerken kunt checken. Ook de online keurmerkenwijzer geeft veel inzicht en onderscheid de échte keurmerken van de ietwat minder objectieve varianten.

Wordt jij een duurzaamheidsfreak?

Het was dus nog nooit zo makkelijk om niks meer ongekeurd je huis binnen te laten komen. Maar laat je niet alles wijsmaken, check eenvoudig online of de beloftes die er gemaakt worden allemaal wel waar zijn. En je zult zien; Eerst heb je de app en/of sites nog even nodig, maar je ontwikkelt er snel een neus voor. Nog even en je bent een echte duurzaamheidsfreak!

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide