1239
Duurzame woontrends

Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema’s van deze tijd. Bij een duurzaam interieur kun je denken aan spullen die langer meegaan, materialen die ons milieu minder belasten en hergebruik van oude meubels. Dit zie je terug in de designtrends van het komende jaar. Hierbij zien we – tot onze opluchting – dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van schoonheid en creativiteit. Ook in een duurzaam interieur valt veel te genieten. Dit artikel neemt je mee langs een aantal van meest in het oog springende duurzame woontrends. 

Rotan en bamboe

Je ziet steeds vaker natuurlijke materialen in interieurs opduiken. Dat zijn over het algemeen duurzame elementen waar je jarenlang plezier van hebt. Denk maar aan bamboe en rotan, houtsoorten die snel groeien en dus minder ontbossing opleveren. Gelukkig zijn ze in veel interieurstijlen te integreren. Het gaat sowieso vaak om lichte houtsoorten. Kurk en wol zijn er ook voorbeelden van. Voorheen waren het voornamelijk minimalistische Scandinavische interieurs die hiervan gebruik maakten. De komende jaren komt het in steeds meer interieurs terug.

Hergebruik van meubels

Het opknappen van vintage meubels is al een tijdje in zwang. Liefhebbers kopen meubels op die karakter en een geschiedenis hebben. Het gaat dikwijls om zwaar gehavende stoelen, kasten en dressoirs. Het is een teken van de tijd dat we er niet langer genoegen mee nemen oude goederen klakkeloos naar de dump te brengen. Bovendien is het een boeiende hobby. Eerst het speuren op Marktplaats of bij de kringloopwinkel naar een geschikt meubel voor een mooi prijsje. Dan het inschatten wat er nodig is om het in de buurt van de nieuwstaat terug te brengen. En vervolgens de schilderkleren aan en aan de slag!

Smart home

Ook de voortschrijdende technologie draagt zijn steentje bij aan je duurzame interieur. De met een app bedienbare slimme thermostaat houdt de temperatuur in je woning optimaal. Zelfs als je niet thuis bent, pas je eenvoudig de instellingen aan. Onnodig gas verspillen is slecht voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Hetzelfde geldt voor de intelligente lampen die hun opmars maken. Het zijn in de eerste plaats al ledlampen, dus zuinig, en daarnaast ook nog eens zo af te stellen dat ze alleen branden op momenten dat het nodig is. Besparing haal je ook uit je slimme wasmachine die je laat draaien als je zonnepanelen energie verzamelen en niet ’s nachts als je stroom van het net moet halen. Zo zijn er tal van voorbeelden te geven waarop Smart Home toepassingen duurzaam zijn.

Elektrisch haardvuur

Een open haard of en houtkachel brengen warmte gezelligheid in huis. Ze hebben een vriendelijke en natuurlijke uitstraling. Toch kun je stellen dat schijn bedriegt. De verbranding van hout is niet zo goed voor de luchtkwaliteit. De buren zullen je erop wijzen. Als het windstil is, wordt de lucht dik en zweven er zichtbaar roetdeeltjes door het luchtruim. Gelukkig kun je ook kiezen voor een elektrische sfeerhaard om een gevoel van huiselijkheid te creëren. Je plaatst hem in een wand, een oud meubel of de in onbruik geraakte haard. Zo heb je toch een mooi vlammenspel zonder dat je je hoeft te verantwoorden voor de nadelen. Het is ook een stuk minder werk. En de ruimte die de houtvoorraad inneemt, kun je een leuke nieuwe bestemming geven.

Duurzame decoraties

Als je gaat winkelen, is het verleidelijk om iets goedkoops mee te nemen. Er zijn tal van winkels waar plastic artikelen tot aan het plafond liggen opgestapeld. Voor prijzen die niemand begrijpt neem je bloempotten, fotolijstjes, servies of speelgoed mee. Vaak belanden die spullen na enige tijd in het huisvuil omdat ze toch niks kosten. De milieuschade die het oplevert, is immers niet in de prijs opgenomen. 

Onderhand is duidelijk dat we niet oneindig door kunnen gaan met rommel kopen en weggooien. Het duurzaamheidsprincipe begint ook in ons interieur door te dringen. Meubels mogen weer langer dan tien jaar meegaan. Decoraties hoeven niet jaarlijks te worden vernieuwd. Mensen ruilen, geven weg en verkopen hun woonspullen op Marktplaats. Wishful thinking?

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide