225
Duurzaam Koningsdag vieren
Gepubliceerd: 22-01-2023 Laatste update: 09-06-2024

Koningsdag, de dag waarop heel Nederland oranje kleurt, vol gezelligheid, vrijmarkten en feesten. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze nationale feestdag viert met respect voor de planeet? In dit artikel delen we praktische tips en trucs voor een duurzamere Koningsdag.

Kies voor tweedehands oranje

Het is een traditie om in het oranje gekleed te gaan op Koningsdag, maar dat hoeft niet te betekenen dat je elk jaar nieuwe kleding koopt. Wat dacht je van tweedehands winkels, online platforms of ruil met vrienden en familie om die perfecte oranje outfit samen te stellen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Feest lokaal

Een groot deel van de ecologische voetafdruk van Koningsdag komt door de reisafstanden die worden afgelegd. Door in je eigen stad of dorp te feesten, verminder je de behoefte aan transport en daarmee de uitstoot van broeikasgassen. Veel gemeentes organiseren lokale evenementen, dus er is vast iets leuks bij jou in de buurt te vinden.

inspiratiebrochures1.png

Eet en drink verantwoord

Koningsdag is ook de dag van de straatfeesten en foodtrucks. Ga dit jaar eens voor aanbieders die lokale en biologische producten serveren. Niet alleen steun je hiermee lokale boeren en ondernemers, het is ook nog eens beter voor het milieu. En zeg nou zelf, een verse, lokaal geproduceerde oranjetompouce smaakt toch net iets beter?

Organiseer een duurzame vrijmarkt

Vrijmarkten zijn de kern van Koningsdag. Dit jaar kun je het initiatief nemen om jouw buurtvrijmarkt een groen tintje te geven. Moedig deelnemers aan om herbruikbare tassen mee te nemen, en stel als organisator stations op waar mensen hun afval kunnen scheiden. Een kleine moeite voor een grote impact.

Zorg voor minder afval

Een van de grootste uitdagingen tijdens Koningsdag is het beheersen van de afvalstroom. Je kunt hier zelf een verschil maken door herbruikbare bekers, borden en bestek mee te nemen. Sommige evenementen bieden zelfs korting op consumpties als je je eigen beker meeneemt. Dat is winst voor jou en voor de natuur!

Sluit af met een groene opruimactie

Wat is er mooier dan de dag afsluiten met een schone stad? Organiseer na de festiviteiten een opruimactie. Dit is niet alleen een goede manier om iets terug te doen voor je gemeenschap, maar ook om bewustzijn te creëren over de hoeveelheid afval die we produceren. En als je het gezellig maakt, is het nog leuk ook!

Koningsdag als voorbeeld van verandering

Door deze tips toe te passen, toon je dat feesten en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Laat Koningsdag een voorbeeld zijn van hoe we ook andere feestdagen kunnen vieren. Zo werk je mee aan een traditie die niet alleen vandaag, maar ook morgen en daarna nog veel betekenis zal hebben.

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide