133
De hybride warmtepomp: een slimme brug naar duurzaamheid
Gepubliceerd: 04-03-2024

In de transitie naar duurzame energie speelt de warmtepomp een cruciale rol. Binnen het spectrum van warmtepompen vormt de hybride variant een interessante middenweg tussen traditionele verwarmingssystemen en de volledig elektrische opties. Dit artikel duikt dieper in de wereld van hybride warmtepompen, vergelijkt ze met all-electric warmtepompen en belicht waarom ze een slimme keuze kunnen zijn voor veel huishoudens.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp combineert een gasgestookte ketel met een elektrische warmtepomp. Dit systeem gebruikt de warmtepomp als primaire warmtebron voor het verwarmen van je huis en het warme water. Wanneer het buiten echter te koud wordt en de warmtepomp niet meer efficiënt kan werken, springt de gasgestookte ketel bij. Het installeren van een hybride warmtepomp zorgt voor een efficiënte, energiebesparende manier van verwarmen die ook tijdens de koudste dagen betrouwbaar is.

Verschillen met een all-electric warmtepomp

Het grootste verschil tussen een hybride en een all-electric warmtepomp is de afhankelijkheid van gas. Terwijl een all-electric systeem volledig op elektriciteit draait, gebruikt de hybride variant nog steeds gas als back-up. Dit maakt de hybride pomp bijzonder geschikt voor woningen die nog niet volledig geïsoleerd zijn of waar volledige elektrificatie (nog) niet haalbaar is. Het installeren van een all-electric warmtepomp vereist vaak meer ingrijpende aanpassingen aan het huis, zoals het verbeteren van de isolatie of het installeren van vloerverwarming. Een hybride systeem kan daarentegen eenvoudiger geïntegreerd worden met bestaande verwarmingssystemen, wat de overstap naar duurzame verwarming laagdrempeliger maakt.

inspiratiebrochures1.png

Voordelen van een hybride warmtepomp

Efficiëntie: Hybride systemen zijn ontworpen om de meest efficiënte verwarmingsbron op elk moment te gebruiken, wat leidt tot een lager energieverbruik en lagere energiekosten.

Flexibiliteit: De hybride pomp past zich aan aan de weersomstandigheden en de isolatie van je huis, waardoor het een flexibele oplossing is voor veel verschillende woningtypes.

Toekomstbestendig: Hoewel het systeem nog steeds gas gebruikt, is het een stap in de richting van volledige elektrificatie. Het kan een goede tussenoplossing zijn terwijl je werkt aan het verder verduurzamen van je woning.

Subsidies: Voor de installatie van een hybride warmtepomp zijn vaak subsidies beschikbaar, wat de initiële investering verlaagt.

De keuze tussen een hybride en een all-electric warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder de huidige staat van je woning, je budget en je toekomstplannen qua verduurzaming. Een hybride warmtepomp biedt een pragmatische en flexibele benadering van duurzaam verwarmen, met het potentieel om op termijn over te stappen naar een volledig elektrisch systeem. Door de juiste balans te vinden tussen comfort, kosten en duurzaamheid, kan de hybride warmtepomp een sleutelrol spelen in de energietransitie van veel huishoudens.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide