1015
tips afval scheiden
Gepubliceerd: 13-11-2021

Het scheiden van afval draagt bij aan een beter milieu. Materialen die te recyclen zijn, zijn er bijvoorbeeld gemakkelijker door te filteren. Dit betekent dat minder energie en grondstoffen nodig zijn.

Specialiste als swill zijn hier heel bedreven in. Zelf kan je ook al het nodige doen om het scheiden makkelijker te maken. Bijvoorbeeld met de volgende vijf tips.

Tip 1. Glasbakken bestaan al lang

De oervorm van afval scheiden is misschien wel het gebruik van de glasbak. Voor de meeste mensen is het dan ook zo dat ze al vele jaren het glas scheiden van het andere afval. Dat komt vooral ook omdat goed duidelijk is hoe glas hergebruikt kan worden. Dit kan namelijk keer op keer weer opnieuw. Het is dan ook zo dat in Nederland een glasbak altijd in de buurt is. Dat maakt het dus wel heel gemakkelijk om de potten en flessen erin te gooien. Zo draag je direct al bij.

Tip 2. Een GFT-bak

Het gebruik van de GFT-bak wordt ook steeds gebruikelijker. Dit is de bak waar het afval van groente, fruit en de tuin in wordt verzameld. De bak heeft nog wel wat aan populariteit te winnen, want in een deel van het land wordt veel van dit soort vuil nog in de gewone vuilnisbak gegooid. Terwijl stronken en schillen er ook gewoon in kunnen. Met de GFT-bak kan je compost maken en dat is weer goed voor het milieu omdat het de bodem kan voeden. Dat is dus een heel ander idee van recyclen dan bij glas, maar het draagt wel net zoveel bij aan een betere leefomgeving.

Tip 3. Het hergebruik van papier

Het papier dat gebruikt wordt, is ook nog een keer te gebruiken. Dat is al tientallen jaren bekend, want zo lang wordt papier ook al gescheiden in Nederland. Het is wel zo dat er nog veel meer uit te halen is. Veel mensen beseffen niet dat bijvoorbeeld enveloppen, dozen en zelfs wc-rollen ook gewoon opnieuw te gebruiken zijn bij het oud papier.

Tip 4. Kiezen voor een PMD container

Ook plastic, blikjes en de kartonnen van drinkpakken zijn tegenwoordig gemakkelijk te scheiden. Daar zijn in sommige afvalinzamelaars, waaronder ook Milieu Service Nederland, speciaal PMD containers voor bestellen. In dat geval kan je eenvoudig deze afvalstroom gescheiden kunt inleveren zodat van het materiaal nieuwe verpakkingen te maken zijn.

Tip 5. Kleding in de textielbak

Textiel in alle vormen is te recyclen. Dat kan bijvoorbeeld met shirts en broeken, maar net zo gemakkelijk met schoenen en riemen. Bedenk dat ook beddengoed onder textiel valt. Dit kan dus allemaal in de textielbak in de buurt. Het is wel heel goed mogelijk om dit te hergebruiken, terwijl dit op dit moment maar met 30 procent van het textiel gebeurt.

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide