453
Bedrijf aan huis? Denk eens aan zonnestroom

Ga jij wachten tot 2050 totdat je maatregelen neemt om je woning inclusief werkplaats/kantoor te verwarmen zonder gas? Het is de uiterste datum, maar het is waarschijnlijk dat gas de komende  jaren steeds duurder gaat worden. Het oppompen uit Groningen zal steeds minder worden. Bovendien gebruikt de overheid meestal negatieve financiële prikkels om ondernemers en burgers te ontmoedigen.

Het is dan ook een goed moment om eens te overwegen wat ja kan doen om minder afhankelijk te worden van gas. Een van de opties is zonnestroom. Dit is de technologie die het langst op grote schaal wordt toegepast en waar de minste problemen mee zijn. Warmtepompen hebben kinderziektes en windmolens zijn een probleem voor dieren en voor het milieu. Zonnepanelen zijn geluidloos en kunnen op je eigen dak geplaatst worden. De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen en de installatie is vandaag de dag geen probleem meer.

Waar moet je aan denken bij aanschaf van zonnepanelen?

Als jij je bedrijf aan huis hebt, is het uiteraard de vraag hoe dit fiscaal is geregeld. Welk deel van de kosten van de zonnepanelen op naam van je bedrijf kan worden gezet, kan je het beste overleggen met je boekhouder/accountant. Hou er ook rekening mee dat in zo’n geval een deel van de opbrengst aan energie als zakelijk moet worden beschouwd.

Indien je relatief veel ruimte op je dak hébt, is het mogelijk dat daarvan een deel aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. Momenteel zijn er geen vaste vergoedingen meer voor dergelijke leveranties, het levert vaak minder op dan vroeger. Het is derhalve een alternatief om deze stroom aan te wenden voor verwarming. Er zijn diverse mogelijkheden om je pand te verwarmen met elektriciteit. Infrarode verwarming is in opkomst en vaak zeer geschikt voor een zakelijke ruimte.

Er bestaan diverse subsidiemogelijkheden voor de toepassing van zonne-energie zowel zakelijk aks particulier. Het is beslist de moeite waard on dit uit te zoeken.

Tip bij aanschaf zonnepanelen

In Nederland worden met name zwarte en blauwe zonnepanelen geïnstalleerd. Qua prijs en opbrengst is er nauwelijks verschil. Je kan dan ook gewoon kiezen voor de kleur die jij het mooiste vindt.

Zeker als je een behoorlijke hoeveelheid zonnepanelen op het dak laat plaatsen, moet er ook in de meterkast het een en ander worden aangepast. Let op of deze werkzaamheden in de offerte zijn begrepen of dat je dat zelf moet regelen.

Check ook je opstalverzekering. In het algemeen eist de verzekeraar dat je voor plaatsing van de panelen informatie verstrekt over hetgeen wordt aangepast.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners