189
Zelf verbouwen of laten doen: wat is wijsheid?

Wie een verbouwing op de agenda heeft staan, of plannen heeft om op termijn te gaan klussen, kan een dergelijk project zelf uitvoeren of dit uitbesteden aan een bouwbedrijf of klusjesman.

Wil je bijvoorbeeld en tuin jacuzzi gaan plaatsen met veilige buitenkabel, dan kun je zelf de rj45 tang erbij pakken en aan de slag gaan. Ben je minder handig met een rj45 tang of ander gereedschap? Dan is het wellicht verstandig om deze verbouwing door een professionele installateur of klusjesman te laten uitvoeren. Maar hoe zit dit nu precies? In welke situaties kun je klussen beter zelf en wanneer beter door een aannemer laten doen? In dit blog geven we aandachtspunten om op te letten als je deze afweging moet maken.

Schat in hoe snel de klus gerealiseerd moet worden

Als je twijfelt of je een verbouwing zelf wilt gaan opknappen of niet, denk dan na over de vraag wanneer de klus af moet zijn. Veel bouwbedrijven en klusbedrijven hebben tegenwoordig wachttijden die soms maandenlang zijn of wel op kunnen lopen tot meer dan een jaar. Niet iedereen kan of wil zo lang wachten. Is er dus haast bij? Dan is het wellicht verstandig om zelf aan de verbouwing te beginnen. Al is het maar om een start te maken en/of het voorwerk te doen, zodat een bouwspecialist of klusser het later verder op kan pakken.

Het kostenplaatje van een verbouwing

Bij een verbouwing komen vandaag de dag veel kosten kijken. Niet alleen de materiaalprijzen zijn de laatste tijd flink gestegen, maar ook de arbeidskosten die je moet aftikken voor het laten uitvoeren van een klus of verbouwing hebben een stijgende lijn laten zien. Hierdoor kan niet iedereen het zich veroorloven om een grote verbouwing (volledig) uit te besteden. Geldt dit ook voor jou, dan kun je overwegen om de materialen door een bouwbedrijf of een fabriek te laten leveren, terwijl je zelf de werkzaamheden uitvoert. Hierdoor kun je razendsnel meer dan de helft van alle kosten drukken en zo enorm besparen op je verbouwing. 

Volledige controle of vertrouwen in de aannemer?

Vraag je ruim voor je een verbouwing of renovatie wilt uitvoeren af hoe je hier zelf in staat. Wil je de volledige controle houden over een verbouwing en ben je eigenlijk een control freak? Dan kun je overwegen, als je handig bent, de klus zelf te klaren. Dan ben je namelijk volledig in control en niet afhankelijk van de grillen van een bouwbedrijf. Maar dit kun je natuurlijk alleen doen als je zelf twee rechterhanden hebt en handig bent in klussen en verbouwen. Wat je ook kiest om je verbouwing rond te maken: belangrijk is dat je je plannen goed op papier zet. Dan heb je een goed houvast!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners