917
Woonkamer stucen: de mogelijkheden
Gepubliceerd: 02-09-2022

Heb je recent verbouwd of een nieuwbouwwoning gekocht? Het stucen van de woonkamer vormt een mooie basis voor de afwerking. Met stucwerk heb je verschillende mogelijkheden zodat er altijd een afwerking is die bij jouw woonstijl past. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden van stucwerk in de woonkamer!

Wat is stucwerk?

Met stucwerk worden de muren in huis netjes afgewerkt. Oneffenheden, gaten en beschadigingen aan de muur worden netjes weggewerkt. Daarnaast kan lichte scheefheid van de muur worden gecorrigeerd. Stucwerk speelt hierdoor een grote rol in de uitstraling van je woning: een strak afgewerkte muur doet de ruimte groter lijken en beïnvloed de lichtinval.

Na het stuken is het mogelijk om de woning te schilderen of behangen. Je kunt ook kiezen voor een soort stucwerk die al een eindafwerking is, zoals betonstuc of leemstuc.

inspiratiebrochures1.png

Ben je op zoek naar een stukadoor? Neem dan eens een kijkje op Stukadoorgids.nl: hier vind je een handig overzicht van alle stukadoors in Nederland.

De mogelijkheden

Met stucwerk heb je keuze uit veel verschillende soorten. Kies voor het type stucwerk dat het beste bij de stijl van je woonkamer past. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden!

Glad stucwerk

Glad stucwerk vormt de perfecte basis voor schilderen of behangen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen sausklaar stucwerk en behangklaar stucwerk. Dit komt omdat behang op zich ook nog kleine oneffenheden kan wegwerken, in tegenstelling tot schilderwerk.

Na het aanbrengen van glad stucwerk kun je de muur naar wens afwerken. Kies bijvoorbeeld voor groen of blauwe saus of ga voor behang met een tof printje. Het glad stucen van de muur kost gemiddeld €8,- tot €22,- per m².

Sierpleister

Een sierpleister is verkrijgbaar in drie verschillende soorten en korrelgroottes. Spachtelputz is verkrijgbaar in verschillende kleuren en bevat een grove korrel, tussen de 0,5 en 4 mm. De tweede soort is granol: het bevat groeven en putjes en kan in verschillende patronen worden aangebracht op de muur. Tot slot is er rustiekputz. Dit is iets minder grof dan spachtelputz waardoor het een rustige uitstraling heeft.

Het is mogelijk om de sierpleister direct in de gewenste kleur te laten aanbrengen. Wanneer je nog niet weet in welke kleur je de woonkamer wilt, kun je de sierpleister in een neutrale kleur laten aanbrengen en later over schilderen. Een sierpleister kost gemiddeld €12,- tot €25,- per m².

Betonstuc

Betonstuc is ontzettend populair: dit type stucwerk is gemaakt van beton en cement. Dit wordt ook wel betonlook genoemd. Het geeft een elegante en luxe uitstraling aan de woonkamer. Het voordeel is dat betonstuc direct de eindafwerking vormt: je hoeft dus niet meer te schilderen of behangen. Betonstuc is iets duurder dan andere soorten stucwerk: je betaalt gemiddeld €100,- per m².

Leemstuc

Hou je van een natuurlijke uitstraling? Dan is leemstuc de perfecte optie. Leemstuc is opgebouwd uit natuurlijke materialen zoals zand en leem. Dit heeft als voordeel dat het vochtregulerend, dampdoorlatend en isolerend werkt. Het heeft een unieke uitstraling. Het laten plaatsen van leemstuc kost gemiddeld €30,- tot €40,- per m².

Tadelakt

Net zoals leemstuc is tadelakt geproduceerd van natuurlijke materialen. Het heeft daarom ook dezelfde natuurlijke eigenschappen. Tadelakt heeft een marmerachtige uitstraling en geeft daardoor een authentieke sfeer in de woonkamer. Tadelakt is het duurste soort stucwerk: houd rekening met een gemiddelde prijs vanaf €175 per m².

Spuitwerk

Spuitwerk is het enige soort stucwerk wat niet met de hand wordt aangebracht, maar met een spuit. Hierdoor is dit de goedkoopste optie. Spuitwerk wordt aangebracht in twee lagen: de eerste werkt oneffenheden weg, de tweede brengt structuur. Je kunt spuitwerk daarna sausen in de gewenste kleur! Spuitwerk is de meest budgetproof optie: gemiddeld kost het je €5,- en €15,- per m².

stucwerk.jpg

Wat kost een stukadoor?

Stucen is niet iets wat je zomaar zelf kunt uitvoeren: het is een relatief ingewikkelde klus wat erg precies komt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een stukadoor in te schakelen. Maar wat kost een stukadoor nou eigenlijk?

Het gemiddelde uurtarief van een stukadoor ligt tussen de €25,- en €45,-. De exacte prijs hangt af van de ervaring van de stukadoor en het soort stucwerk wat je wilt laten aanbrengen.

Ben jij op zoek naar een stukadoor bij jou uit de buurt of wil je meer weten over stuken? Op deze websitedoe-h vind je meer informatie en een stukadoor bij jou uit de buurt!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide