1542
IKEA pakt luchtvervuiling in huis aan

IKEA introduceert een stijlvolle luchtreiniger voor in huis: FÖRNUFTIG. Nu we meer tijd thuis doorbrengen, wordt het klimaat in huis steeds belangrijker. Schone binnenlucht is cruciaal voor onze gezondheid en ons welzijn – en door het ontwikkelen van betaalbare en slimme oplossingen wil IKEA luchtzuivering toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. 

IKEA voerde in 2018 onderzoek uit naar schone lucht en ontdekte dat luchtvervuiling in huis nogal eens wordt onderschat - luchtvervuilers zoals stikstofoxiden, die onder andere vrijkomen bij koken, en stof kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. De FÖRNUFTIG - dat ‘verstandig’ betekent in het Zweeds - luchtreiniger zorgt voor schonere lucht door de gassen en deeltjes eruit te filteren. De luchtreiniger is vanaf februari 2021 verkrijgbaar in de IKEA winkels.

Schadelijke deeltjes

Het is een misvatting dat er vooral buiten luchtvervuiling is - ook binnen is er vervuiling. De fijnste deeltjes luchtverontreiniging vormen het grootste risico voor de gezondheid, omdat deze in de bloedbaan kunnen komen en daarmee schade kunnen aanrichten in het lichaam*. Voorbeelden van deze deeltjes zijn pollen, stikstofoxiden - die ontstaan bij verbrandingsprocessen zoals het branden van een kaars of koken op gas - en formaldehyde, een gas dat vrij kan komen uit verf en kunststofproducten. Naar aanleiding van het onderzoek uit 2018 stelde IKEA de ‘Clean Air At Home’-gids op met simpele tips om de lucht in huis te zuiveren, zoals het gebruik van een afzuigkap en luchtreiniger. Ook regelmatig schoonmaken draagt bij aan schonere lucht.

hendersmagazinebanner.png

Voor elk interieur

De FÖRNUFTIG luchtreiniger is verkrijgbaar in wit en zwart en is mooi afgewerkt met textiel, waardoor het in elk interieur past. Het product is daarnaast licht in gewicht, klein in formaat en heeft een handig handvat om het gemakkelijk te verplaatsen in huis. De luchtreiniger kan op de grond staan of - zowel horizontaal als verticaal - aan de muur worden bevestigd om vloeroppervlakte te besparen.

Verschillende filters

FÖRNUFTIG is een luchtreiniger met drie verschillende filters. De voorfilter verwijdert grote deeltjes zoals haar en stof. De tweede HEPA-filter – HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air – maakt de lucht grotendeels vrij van fijnstof en pollen tot deeltjesgrootte 2,5 μm (micrometer). De derde koolstoffilter zuivert de lucht van verschillende gasvormige verontreinigingen, zoals stikstofdioxiden en formaldehyde. Voor mensen die wonen in een omgeving waar de luchtverontreiniging hoog is door bijvoorbeeld industrie of veel verkeer, is deze derde filter apart verkrijgbaar. Ook vermindert deze filter onaangename geuren zoals die van roken en koken. De luchtreiniger is simpel in gebruik met drie verschillende standen in kracht: hoe hoger de stand, hoe groter de ruimte die kan worden gefilterd. Zo filtert de hoogste stand de lucht in een ruimte van maximaal 140 m3. Daarbij horen ook drie verschillende geluidsniveaus - waaronder een extra stille stand die geschikt is voor tijdens het slapen.

De prijs van de FÖRNUFTIG luchtreiniger – met de eerste twee filters inbegrepen – is €49.95. De derde filter is apart verkrijgbaar en kost €9.99.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners