1166
Houd je hoofd koel op warme dagen en kies de juiste airco

Het is een vreemde zomer waarbij in het westen van Canada hogere temperaturen dan ooit tevoren zijn bereikt. Ook veel dichterbij op het vakantie-eiland Cyprus is het warmer dan aangenaam is. Wat gebeurt er nu precies in ons lichaam als het te warm wordt en waarom is een airco zo fijn?

Wees er op tijd bij

Als er in ons land een hittegolf is, wil iedereen vaak op het laatste moment airconditioning kopen en dan kunnen ze nog wel eens uitverkocht zijn. Iets om nu over na te denken nu je hoofd nog koel is?

De ingebouwde thermostaat in ons lichaam

In onze hersenen zit de hypothalamus, deze is ongeveer zo groot als een knikker maar fungeert als een soort  thermostaat. Om goed te kunnen functioneren moet ons lichaam op een temperatuur blijven van ongeveer 37° C. Die warmte wekken we zelf op door suiker te ‘verbranden’. Een menselijk lichaam wekt ongeveer net zoveel energie op als een ouderwetse gloeilamp van 100 watt. De hypothalamus regelt dat de temperatuur precies goed blijft. Als het te koud is ga je bibberen om meer warmte op te wekken.

Is de temperatuur te hoog, dan zijn er meerdere acties die worden ondernomen. In de eerste plaats wordt er bloed naar de huid gebracht, omdat het daar eerder afkoelt. Je krijgt dan ook vaak een rode kleur als je het warm hebt. Daarna begin je te transpireren. Er komt een dun laagje vocht op je huid. Als dat verdampt koel je af. Dat gebeurt eerst in je gezicht, in je nek en onder je oksels. Als dat niet genoeg is, volgt de rest van het lichaam. Kortom: de overtollige warmte wordt uit je lijf gestraald door de ingebouwde thermostaat. Maar wat als het te warm is?

Pas op met extreme hitte

Als het te warm wordt, merk je dat overal aan: lopen wordt sjokken, zitten wordt hangen en je voelje gewoon niet lekker met soms hoofdpijn of misselijkheid. Dat komt omdat je lichaam de warmte niet meer voldoende kwijt kan. De enige optie is een koele ruimte opzoeken. Na een halfuurtje in een koele ruimte verdwijnen de klachten in het algemeen weer. Probeer je woning (of bedrijfspand) dan ook koel te houden op dagen dat extreme hitte wordt verwacht. Dat kan bijvoorbeeld door zonwering of door de ramen alleen open te doen als het buiten relatief fris is. Uiteraard zal je pand tijdens een hittegolf niet koel kunnen blijven. Dan is een airco de meest voor de hand liggende optie.

Welke airco kun je het beste kiezen?

Er zijn verschillende soorten airco’s voor een woning of bedrijfspand. Het meest bekend is de standaard airco die bijvoorbeeld aan de muur bevestigd wordt of in het plafond wordt geïntegreerd. Heerlijk als oplossing voor de lange termijn, maar wij van de redactie worden ook heel blij van de mobiele airco. Het voordeel is dat je deze makkelijk kunt verplaatsen, dus je hebt in elke ruimte van het huis de beschikking over je airco. Een mobiele airco kopen, is dus beslist een goed idee.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners