1537
Gewapend tegen de hitte met een split airco

Wat zijn de voordelen en welke types zijn er?
De zomer begon dit jaar nogal plotseling en direct met tropische temperaturen. De laatste jaren hebben we vele hittegolven gehad en, nog belangrijker, in de toekomst lijkt dat nog veel vaker voor te gaan komen. Natuurlijk genieten we ervan als de zomer losbarst, maar het is ook heerlijk als je het in huis dan lekker koel kunt houden. Met een split airconditioner kan dat! Maar welke moet je dan kiezen en wat zijn de voordelen eigenlijk van een split systeem? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wat is een split airco?

Bij een split airconditioner wordt, de naam zegt het al, het systeem gesplitst in een binnen- en een buitenunit. Het is ook mogelijk om meerdere binnenunits op één buitenunit aan te sluiten, zodat meerdere ruimtes kunnen worden gekoeld. Deze systemen zijn er in vele uitvoeringen en prijsklassen en werken met een eenvoudig principe. Afhankelijk van het model koelt, ontvochtigt en filtert de binnenunit de lucht door middel van een koelmiddel, dat door de warmte in de kamer verdampt. In de buitenunit wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht, condenseert de vloeistof en gaat weer terug naar de binnenunit.

Voordelen van een split systeem:
– Weinig geluidshinder: doordat de componenten die het meeste geluid maken, de compressor en de condensor, in de buitenunit zitten, heb je daar binnen weinig last vast van.
– Doordat deze componenten zich in de buitenunit bevinden, kan de binnenunit een stuk compacter en meer gestroomlijnd zijn.
– Meerdere ruimtes koelen met één buitenunit: op één buitenunit kunnen tot vijf binnenunits worden aangesloten en deze hoeven niet van hetzelfde model te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een plafondmodel ophangen in de slaapkamer en een wandmodel in de huiskamer.

Zaken om rekening mee te houden:

In vergelijking met een monoblock systeem zal de installatie van een split systeem wat meer tijd en moeite kosten en de aanschafsprijs is wat hoger. Daarnaast is er buiten uiteraard ruimte nodig voor het plaatsen van de buitenunit.

hendersmagazinebanner.png

Uitvoeringen

Wil je een airco split kopen, dan kom je er al snel achter dat je een aantal belangrijke keuzes moet maken.  

1. Wil je een single of multi split airco?
Dit hangt helemaal af van je budget én of je één of meerdere ruimtes wilt kunnen koelen. Bij een single split airconditioner wordt er één unit in je woning geïnstalleerd en één unit buiten. Maar, zoals we al eerdere noemden, het is ook mogelijk om meerdere units in de woning te plaatsen en deze aan te sluiten op één buitenunit. Bij een multi split airco systeem kun je elke unit apart bedienen.

2. Welk type binnenunit kies je?
De binnenunit is verkrijgbaar in verschillende typen. Zo zijn er wand-, chest, plafond en kanaalunits. Een wandunit word aan de wand gemonteerd en is ruimtebesparend. De moderne modellen koelen, verwarmen en ontvochtigen de lucht. Sommige modellen bevatten ingebouwde filters die de lucht reinigen. Chest units kunnen zowel aan het plafond worden gehangen als op de vloer worden geïnstalleerd. De plafond unit is ruimtebesparend en zorgt het hele jaar door voor een constante temperatuur. Kanaalunits zijn ideaal voor grotere ruimten en worden dan ook vooral gekocht voor zakelijk gebruik. De units hebben een zeer vlakke vormgeving en zijn geschikt voor gebouwen met lage plafonds. Er zijn ook typen kanaalunits die onzichtbaar in een verlaagd plafond kunnen worden geïnstalleerd.

3. Energieklasse en geluidsniveau
Wanneer de airconditioner intensief zal worden gebruikt, is het belangrijk om te kiezen voor het meest efficiënte apparaat, dus bijvoorbeeld met energie-efficiëntieklasse A++. Dit scheelt enorm veel qua energiekosten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het geluidsniveau. Handig om te weten: 10 decibel betekent al een verdubbeling van het volume. Wil je de airco vooral ‘s-nachts gebruiken? Kies dan voor een model met slaap-/stilstand voor een rustige, koele nacht.

4. Luchtfilter en andere extra’s
Andere extra functies die een airconditioner kan hebben, zijn een timer, kinderslot of zelfreinigingsfunctie. Wanneer er in jouw huishouden sprake is van allergieën, of wanneer je in een gebied woont waar de luchtkwaliteit erg slecht, kies je natuurlijk een model met een goed luchtfiltersysteem.

Prijs

De prijs van een split airconditioningsysteem hangt af van een aantal factoren. Zo is de grootte van de ruimte, en dus het vermogen van de unit, van grote invloed. Ook het soort en aantal extra functies voeren de prijs op. Wanneer een airconditioner bijvoorbeeld ook filtert en verwarmt, zal hij prijziger zijn dan een model zonder deze functies.  Er zijn al split airco sets te verkrijgen voor zo’n zes- à zevenhonderd euro. Maar gemiddeld moet je toch al snel rond de duizend euro rekenen. Daarom is het slim om een goede leverancier te benaderen die ook de installatie doet én die rentevrije deelbetaling biedt. Zo kun je de kosten van de investering spreiden en tóch van een airco genieten!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners