1807
Tips voor een brandveilig huis

Brandweerlieden zullen het met spijt in het hart beamen: vaak zijn huisbranden simpel te vermijden. Maar waar moet je dan precies op letten om het risico op zo'n brandramp te beperken? Hieronder geven we je enige context en enkele tips, met dank aan Brandweer Midden en West Brabant.

Waarom preventie?
Voorkomen is beter dan genezen, maar waarom geldt dit dubbel bij brand? Op deze vraag zijn veel antwoorden, wij beperken ons tot de twee voornaamste: de snelheid en de hitte van het vuur. Een kleine brandhaard kan zich binnen vijf minuten omvormen in een uitslaande brand met heftige rookontwikkeling en verschroeiende temperaturen. De uitdrukking 'zo snel als een lopend vuur' is er dus niet voor niets: als slachtoffer van een brand kom je in geen tijd in een dubbel levensbedreigende situatie terecht.

Oorzaken
De meeste huisbranden ontstaan in de keuken, waar zich immers vaak de meeste elektronische apparaten bevinden. Vette elementen zoals pannen of afzuigkappen branden bovendien extra snel. Ten tweede is vaak een menselijke handeling de aanleiding: roken, kaarsen, klussen, vuurwerk. Ten derde kan er sprake zijn van een technisch mankement, zoals een verkeerd geplaatste rookafvoer.

Preventie
Geef je meer aandacht aan bovengenoemde zaken, dan ben je dus al bezig met brandpreventie, en wel op een structurele manier. Daarnaast kun je nog heel wat adviezen en tips van de brandweer in acht nemen. Wij sommen er hieronder, tot slot, tien belangrijke op:

1. Geen kaarsen zetten zonder brandvrije standaards of in de nabijheid van brandbaar materiaal;

2. Lucifers of aanstekers buiten het bereik van kinderen houden;

3. Ontvet regelmatig de afzuigkap, ververs tijdig de filters;

4. Laat je brandend fornuis nooit onbemand;

5. Rook nooit in bed;

6. Leg geen elektriciteitssnoeren over tapijten;

7. Gebruik nooit water bij een vlam in de pan en ga ook nooit lopen met zo'n pan (dit versterkt de vlam);

8. Laat je schoorsteen regelmatig controleren en vegen;

9. Plaats rookmelders op relevante plaatsen;

10. Heb je een houtkachel of open haard? Plaats dan een koolmonoxide melder.

Alles weten over brandveiligheid? Surf snel naar de Brandblusstore.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners