Voor inbrekers is het heel makkelijk om een huis in te komen welke slechte beveiliging heeft tegen inbrekers. Je kunt zelf al een hoop dingen aan je huis verbeteren door kritisch naar je woning te kijken. Hieronder lees je de beste tips om je huis nog veiliger te maken.

 

Beveilig niet alleen de begane grond
Veel huishoudens beveiligen alleen de begane grond, en besteden weinig aandacht aan de eerste verdieping. Inbrekers weten dit ook, waardoor de eerste verdieping net zo belangrijk is als de begane grond. Zo maak je de eerste verdieping tot het zwakste punt van je woning. Zorg daarom dat deze verdieping ook goed beveiligd is en dat je geen ladder in de buurt laat staan om het dieven makkelijk te maken.

Hang en sluitwerk zijn belangrijk
Om je huis goed tegen inbrekers te beveiligen, is goed hang en sluitwerk heel belangrijk. Zorg dat je goedgekeurd hang en sluitwerk gebruikt welke een certificering hebben. Het kost inbrekers slechts enkele seconden om een deur of raam met oud sluitwerk open te maken. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft aan of hang en sluitwerk getest is door de politie. Hang en sluitwerk met keurmerk maakt het niet onmogelijk om binnen te komen, maar kost de inbreker wel enkele minuten om open te maken. Dit lijkt weinig, maar hou in gedachte dat inbrekers het binnen 1 a 2 minuten al opgeven als ze een raam of deur niet open krijgen.

Pak de zwakke plekken aan
Inbrekers zoeken altijd de zwakste plek van de woning om binnen te komen. Kijk ook eens zelf kritisch naar je woning, misschien zie je zelf al dingen welke je kunt verbeteren. Vaak zie je bijvoorbeeld dat schuifpuien slecht beveiligd zijn, waardoor inbrekers hier vaak binnenkomen. Ook garagedeuren verdienen extra aandacht, vooral als je een garagedeur hebt welke ouder dan 10 jaar is.

Sleutels in het slot
Veel mensen kiezen ervoor om sleutels aan de binnenkant van het slot te laten zitten, omdat ze denken dat dit voorkomt dat inbrekers met een extra sleutel binnen komen. Helaas maak je het inbrekers hier alleen makkelijker mee. Nu hoeven ze namelijk alleen nog een raam in te tikken en de sleutel om te draaien om binnen te komen.

Een klein raam is genoeg
Inbrekers hebben helemaal geen deur of groot raam nodig om binnen te komen, een klein raampje is namelijk al genoeg. Laat daarom nooit het wc raampje open staan als je weg gaat.

Waardevolle Spullen
Het lijkt misschien logisch, maar door zo min mogelijk waardevolle spullen in huis te hebben maak je het minder aantrekkelijk voor inbrekers om in te breken. Laat daarom geen tablets, telefoons of laptops in de woonkamer slingeren, in het zicht van inbrekers.

Zorg voor een goede sleutelkluis
Door sleutels gewoon aan een haakje te hangen maak je het inbrekers wel heel makkelijk. Zijn ze in je huis dan kunnen ze dus ook meteen je fiets, scooter of auto stelen. Het is dus verstandig om de sleutels op te bergen op een veilige plek om dit te voorkomen. Een mogelijkheid is om een sleutelkastje aan te schaffen. Er zijn kleine sleutelkluizen met een codeslot of een slot met cijfercombinatie. Daarnaast kun je ook een grotere kluis kopen voor meer sleutels, zoals 20 of wel 100 sleutels.

Op de website Politie.nl vind je nog meer handige tips om je huis veiliger te maken tegen inbrekers.

Ook leuk om te lezen