11440
Brandpreventie tips
Gepubliceerd: 14-10-2012 Laatste update: 04-09-2020

In Nederland rukt de brandweer jaarlijks ongeveer 6.000 keer uit om woningbranden te blussen. Vier van de tien branden begint in de keuken. De meest voorkomende oorzaak is de bekende vlam in de pan. Maar ook kaarsen, sigaretten, overbelasting en kortsluiting vormen belangrijke oorzaken. Eenderde van alle woningbranden ontstaat door slecht onderhoud van elektrische apparaten of verkeerd gebruik ervan. Met eenvoudige maatregelen kunt u een hoop voorkomen. Zo kunt u met de juiste materialen zelf een beginnende brand blussen. En met een vluchtroute denkt u na over uw eigen veiligheid en die van andere huisbewoners.



Vlam in de pan
Oorzaak nummer 1 van brand in huis. Een vlam in de pan ontstaat als vet oververhit raakt en kan dus ook ontstaan als u niet op gas kookt. Zet bij een vlam in de pan onmiddellijk de hittebron en de afzuigkap uit. Blus het vuur niet met water, maar leg een deksel, blusdeken of vochtige, niet-synthetische dweil of theedoek op de pan. Zo voorkomt u een steekvlam en daarmee ook uitbreiding van de brand.

Waterkoker
Waterdamp kan in combinatie met (halogeen) verlichting makkelijk leiden tot kortsluiting. Zet uw waterkoker dus niet direct onder (halogeen) verlichting.

Elektrische apparatuur
Veel elektrische apparatuur, zoals tvs en computers, is uitgerust met een standby-stand. In de standby-stand blijven bepaalde onderdelen in het apparaat warm. Vooral bij oudere apparaten kan een combinatie van die warmte met opgehoopt stof tot brand leiden. Zet daarom uw apparatuur altijd helemaal uit. Haal ook adapters van oplaadbare apparaten na het opladen direct uit het stopcontact om oververhitting te voorkomen.

Kabelhaspels en snoercentrales
Een opgerold snoer wordt extra warm wanneer er elektriciteit doorheen loopt. Vooral bij zware of langdurige belasting kan het isolatiemateriaal van het snoer smelten, waardoor er kortsluiting kan ontstaan met brand en/of rookontwikkeling tot gevolg. Rol het snoer van een kabelhaspel daarom helemaal af, zeker bij langdurig gebruik of gebruik in combinatie met zware apparatuur.

Schoorsteen
Bij open haarden, houtkachels, kolenkachels en allesbranders blijven onverbrande deeltjes achter op de wand van het schoorsteenkanaal. Deze aanslag is zeer brandbaar. De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag en door vervuiling van buitenaf, zoals vogelnesten. Laat een erkende schoorsteenveger jaarlijks uw rookkanaal reinigen buiten het stookseizoen. Na het vegen mag er namelijk enige tijd niet gestookt worden.

Wasdroger
In het filter van de wasdroger hopen stof en pluisjes zich op. In combinatie met de hoge temperaturen in de wasdroger kan dit leiden tot brand. Maak daarom regelmatig het stoffilter van uw wasdroger schoon.

Afzuigkap
Maak de afzuigkap goed en regelmatig schoon, bijvoorbeeld elk drie maanden. Vervang het filter of, indien er sprake is van een vast filter, reinig het met een vetoplosser. Dit zorgt voor een goede afvoer van dampen en gassen die vrijkomen bij het koken, zoals koolmonoxide en niet verbrand aardgas. Een goed schoongemaakte afzuigkap vermindert ook het risico van uitbreiding van brand bij een vlam in de pan.

Halogeenverlichting
Halogeen verlichting, vooral in inbouwspotjes, kan erg heet worden. Wanneer deze dicht bij brandbare materialen als meubels of gordijnen kan het brand veroorzaken. Ook het inbouwen van halogeenverlichting in kunststof of houten plafonds kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Pas ook op met halogeenverlichting bij waterdamp. Bijvoorbeeld in de badkamer of de keuken. Dit kan kortsluiting veroorzaken.

Sfeerverlichting
Zet nooit brandende kaarsen of waxinelichtjes zonder houder los ergens op. Plaats deze ook niet in kunststof houders. Het kunststof verweekt snel en kan uiteindelijk voor heel veel rook- en roetvervuiling zorgen.

Meterkast
Veel mensen gebruiken de meterkast als bergruimte voor de stofzuiger, plastic tassen, etc. De meterkast is echter geen opbergkast! Iedere keer wanneer u deze spullen uit de meterkast haalt of erin terugzet, loopt u het risico de leidingen in de kast te beschadigen. Als er kortsluiting ontstaat, is alles wat in de kast staat brandstof voor een brand. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de meterkast. Hierdoor kunt u tijdig een eventueel gaslek ontdekken. Plaats een ventilatierooster bij voorkeur onderin de deur aangezien gas omlaag zakt.

Kunststof schrootjes
Kunststof schrootjes worden vaak gebruikt in slaapkamers en op zolders. Deze schroten zijn over het algemeen echter (zeer) licht ontvlambaar en zorgen bij brand voor een enorme rookontwikkeling. Bovendien smelten ze snel en de brandende druppels kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. Daarnaast gaan de schrootjes zelf hangen bij een brand, waardoor ze obstakels vormen bij het verlaten van de ruimte/woning. Gebruik bij voorkeur MDF of gipsplaat als vervanger. Gipsplaat heeft zelfs een brandwerende eigenschap.

Bron: Interpolis

 

WIN-VLOERKLEED.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide