De houtworm wordt door veel mensen als een van de meest vervelende ongediertesoorten beschouwd. Dit is niet voor niets! Houtworm is lastig te bestrijden en kan daarbij voor een uiterst vervelende schade aan meubels en andere houten constructies zorgen. Reden genoeg om de houtworm in een vroeg stadium te laten bestrijden. Er zijn verschillende manieren, waarop je de houtworm tegen kunt gaan. In dit artikel beschrijven we een aantal van deze mogelijkheden. Hoe pak jij de houtworm momenteel aan, wanneer je deze in huis aantreft? Des te sneller je de houtworm bestrijdt, des te kleiner is de kans op een ernstige verzwakking van houten constructies.  

 

Specialist op het gebied van houtworm inschakelen
Wanneer je er zeker van bent te maken te hebben met houtworm in huis, kun je hier een specialist voor laten komen. De specialist kan de houtworm bestrijden, om een verdere aantasting van houten constructies tegen te gaan. Zelf houtworm bestrijden blijkt vaak erg lastig te zijn! Daarbij kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor kinderen en huisdieren, wanneer zij de gebruikte bestrijdingsmiddelen aanraken. Bestrijdingssprays trekken vaak niet diep genoeg in het hout, waardoor de houtworm niet volledig gedood zal worden. Een betrouwbare ongediertebestrijder zal gebruik maken van hitte of kou om de houtworm te doden. Dit is een veel efficiëntere en daarbij milieuvriendelijkere oplossing. 

Houtworm detecteren in je woning
Er zijn verschillende manieren om te controleren of er sprake is van houtworm in huis. Kijk bijvoorbeeld goed of er kleine gaatjes in houten constructies op te merken zijn. Ook kan het slim zijn om een vel wit papier onder deze houten constructies te leggen. Na enkele dagen zijn er mogelijk kleine houtsnippers zichtbaar op het papier. Dit duidt op de aanwezigheid van een actieve houtworm. Het is in zo’n geval verstandig om direct professionele hulp in te schakelen voor de bestrijding van het ongedierte. 

Tip: door houten constructies in te smeren met beits wordt de kever, waarvan de houtworm een larve is, afgeschrikt. Dit heeft logischerwijs enkel zin, wanneer de houtworm zich nog niet in de houten constructies genesteld heeft. Ook een combinatie van alcohol en azijn kan helpen.

Ook leuk om te lezen