We worden allemaal een dagje ouder. Waar het vroeger heel gewoon was dat we bij het bereiken van onze seniorenstatus vaak in een verzorgingshuis onze laatste jaren doorbrachten is dat tegenwoordig heel anders. We worden niet alleen veel fitter en sterker oud, we leven ook langer. En hoe fijn is het dan om zo lang mogelijk in ons vertrouwde huis te blijven wonen. Gelukkig is dit voor steeds meer mensen weggelegd en kunnen we zelf heel wat maatregelen nemen om dit te bewerkstelligen.

 

Verwijder drempels of plaats drempelhulpen
Om de mobiliteit een handje te helpen kunnen ouderen vaak wat beter uit de voeten wanneer ze zichzelf kunnen verplaatsen met een rollator of in sommige gevallen in een rolstoel. Het is dan natuurlijk fijn als er geen obstacels in de weg liggen zoals dorpels en drempels. Waar het kan, kan je deze verwijderen en lukt dat niet dan kan je kiezen voor drempelhulpen zodat je met een rollator of rolstoel soepeltjes door kan rollen.

Koop of huur een traplift
Niet iedereen heeft de luxe om gelijkvloers te wonen. Gelukkig kan je nu ook langer thuis blijven wonen als je nog een verdieping hebt. Je kunt een traplift kopen of een traplift huren. Deze wordt eenvoudig gemonteerd aan je trap zodat je jezelf gemakkelijk naar boven of naar beneden kunt verplaatsen. Een traplift huren is in veel gevallen voordeliger als het maar om een tijdelijke periode gaat dat je een traplift nodig hebt. Bijvoorbeeld bij tijdelijke invaliditeit maar heb je hem voor langere tijd nodig is kopen een betere optie.

Badkamer en toilet aanpassingen
In een natte ruimte zoals een badkamer bestaat er al snel slipgevaar. Belangrijk dus dat ouderen zich goed kunnen vasthouden om uitglijders te voorkomen. Je kunt hiervoor van die steunen kopen die je aan de muur bevestigd. Steunen kunnen ook handige hulpmiddelen zijn bij het toilet om het gaan zitten en opstaan te vergemakkelijken.

Smart Home oplossingen
In deze moderne tijd is domotica bijna niet meer weg te denken en zijn er ook voor ouderen slimmigheidjes bedacht waardoor ze zich langer veilig voelen in hun eigen woning. Denk bijvoorbeeld eens aan een slimme deurbel waarmee je op je smartphone kunt zien wie er aan de deur staat.

Ook leuk om te lezen