2914
Een slim huis: voor wonen zónder beperking!
Gepubliceerd: 27-08-2019 Laatste update: 11-06-2023

Wanneer je beperkt wordt in je mobiliteit komt een belangrijke vraag naar voren: kan ik in mijn eigen huis blijven wonen? Gelukkig zijn er steeds meer aanpassingen mogelijk waarmee zelfstandig wonen een optie blijft voor mensen met een lichamelijke beperking.

 

Slimme apparaten
Welke aanpassingen een huis nodig heefthangt volledig af van de fysieke beperkingen waarmee je te kampen hebt. Misschien is slimme apparatuur al voldoende. Automatische gordijnen bijvoorbeeld, die vanzelf naar beneden gaan op het gewenste tijdstip. Of een afstandsbediening voor alle lampen in huis, zodat je niet hoeft te bukken voor het omzetten van de lichtschakelaar. Ook de verwarming kan tegenwoordig “slim” denken of op afstand bediend worden.

inspiratiebrochures1.png

De trap als obstakel
In een woning met meerdere verdiepingen vormen trappen al snel een probleem. Een tweedehands traplift kan dan uitkomst bieden. Of misschien heb je al voldoende aan een extra trapleuning, of een trapspilbeugel voor steun bij een draaiende trap!

Veilig sanitair
Ook het aanpassen van sanitaire ruimtes kan vaak een groot verschil maken voor mensen met een lichamelijke beperking door een ongeluk, ziekte of ouderdom. Een vlakke anti-slip douchevloer is een stuk veiliger dan een ligbad of douchebak wanneer je moeite hebt met in- en uitstappen. Toch liever een bad? Kijk dan eens naar een instapbad, een zitbad of een badlift.

Toegankelijk huis
Zelfstandig wonen met een rolstoel kan heel goed, mits het huis daarop is aangepast. Ook het gebruik van een rollator vraagt soms om aanpassingen. Verlaag of verwijder drempels; verbreed de deuren; breng steunbeugels aan bij moeilijke doorgangen; laat automatische deuropeners installeren. Er zijn veel manieren om de toegankelijkheid van een woning te vergroten. Vaak zijn daarvoor subsidies beschikbaar!

Handige accessoires
Voor elke woonruimte zijn diverse accessoires te bedenken die jouw leven gemakkelijker maken. Let eens goed op welke handelingen problemen geven. Een extra lichtschakelaar op zithoogte kan al helpen. Of een kantelspiegel in de badkamer. Maar ook val-alarmsystemen geven een veilig gevoel.

Zicht en gehoor
Hoor je de deurbel niet meer? Geen probleem, er bestaan zogenaamde ‘lichtflitsbellen’ die licht geven wanneer iemand aanbelt! Als je slechtziend bent is het belangrijk om voor goede verlichting in huis te zorgen. Ook bestaan er steeds meer slimme apparaten zoals een sprekende maatbeker of een anti-overkookplaatje.

Dankzij de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren zijn er meer en meer handige oplossingen voor mensen met een beperking die graag zelfstandig willen wonen. Een kleine aanpassing kan al een wereld van verschil maken!

 

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide