1457
Brandveiliger wonen doe je zo
Gepubliceerd: 06-12-2019 Laatste update: 04-09-2020

Een van de grootste nachtmerries voor iedereen is die van een brand in huis. Je wil er niet aan denken maar het is raadzaam om dit toch te doen, zodat je maatregelen kan nemen om dit doemscenario te voorkomen. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen en methodes beschikbaar die ervoor zorgen dat je brandveilig kan wonen.

 

Je kunt hierbij denken aan zaken gericht op brandpreventie, brandbestrijding en brandalarmering. Al deze zaken focussen zich op het voorkomen van een brand, maar ook op het snel in de kiem smoren, het voorkomen van verspreiding van een vuurhaard en het op tijd kunnen wegkomen van mensen in de woning tijdens een brand.

inspiratiebrochures1.png

Bestrijd een brand op tijd en red levens met een NEN-2555 rookmelder

Voor elke woning zijn er eisen gesteld met betrekking tot de brandveiligheid. Deze eisen en regels zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Hierin staan zaken vermeld, zoals de vereiste aanwezige vluchtroutes, maar ook het gebruik van rookmelders en eventuele blus apparatuur. Een rookmelder is vaak een zeer kleine investering die het verschil kan maken tussen leven en dood, omdat een brand hiermee tijdig opgemerkt kan worden en mensen op tijd weg kunnen komen en het vuur vanaf het begin bestreden kan worden. Dit is vooral essentieel wanneer er een brand uitbreekt wanneer mensen slapen, omdat in deze gevallen een brand niet snel opgemerkt wordt. In het Bouwbesluit 2012 wordt veelal gerefereerd naar NEN 2555 rookmelders. NEN staat in deze context voor Nederlandse norm. De NEN-rookmelder is een rookmelder die niet alleen op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten, maar ook een externe stroomvoorziening heeft in bijvoorbeeld de vorm van een batterij. Door deze stroomtoevoer blijft de rookmelder ook functioneren wanneer de stroom onverhoopt uitvalt tijdens een brand. NEN 2555 rookmelders kunnen dan ook als zeer betrouwbaar worden beschouwd.

Meubelen impregneren voor een brandveilig(er) huis

Een brand kan op allerlei verschillende manieren ontstaan, maar het is niet ongebruikelijk dat een brand ontstaat bijvoorbeeld tijdens feestjes in huis. Het is dan ook raadzaam om bij het bevestigen van decoraties tijdelijk of permanent, te letten op de brandveiligheid. Slingers in huis kunnen bijvoorbeeld een zeer grote impact hebben op het verspreiden van vuur. Het gebruik van kaarsen vooral wanneer je veel mensen over de vloer hebt is dan ook sterk af te raden. Wat veel mensen echter niet weten is dat er tal van manieren zijn waarop je jouw interieur brandveiliger kan maken, bijvoorbeeld brandvertragend impregneren. Naast het gebruik van brandvertragende of brandwerende deuren kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je meubilair te laten impregneren, wat een significant verschil kan maken in het geval van een beginnende brandhaard. Impregneren is het aanbrengen van brandvertragende stoffen in je meubels die verder geen invloed hebben op hoe je meubilair eruitziet. Met geïmpregneerde meubels maak je jouw huis een stuk brandveiliger.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide