1140
5 onmisbare tips om lekkage in huis te voorkomen
Gepubliceerd: 10-09-2020

Lekkage kan voor veel schade in huis zorgen. Gelukkig kun je met deze onmisbare tips waterschade in huis voorkomen. Dat scheelt gedoe én torenhoge rekeningen.

 

Voorkom lekkage in huis – 5 tips

1. Zet de wasmachine in een lekbak

Een lekkende wasmachine komtveel voor. Vaak wordt het veroorzaakt door een verstopping in de zeepbak of gaatjes in de deurafdichtingen (manchet). Neem daarom het zekere voor het onzekere en zet de wasmachine in een lekbak. Als de wasmachine dan lekt, wordt het water door de bak opgevangen. Veel waterschade kan je zo bespaard blijven.

inspiratiebrochures1.png

2. Weet de hoofdkraan te vinden

Bij een lekkage moet je één ding zo snel mogelijk doen: de hoofdkraan dichtdraaien. Veel mensen hebben alleen geen idee waar ze deze kraan kunnen vinden. Wees daarom zo slim om vandaag al te kijken waar hij zit. Zorg ook dat je er makkelijk bij kunt komen. Dat scheelt weer kostbare tijd als je de kraan vliegensvlug dicht moet draaien.

3. Gebruik geen chemische ontstoppers

Een verstopte gootsteen wordt vaak te lijf gegaan met een chemische ontstopper. De riolering maak je alleen niet blij met deze cocktail van chemicaliën. Ze tasten de zwakke plekken van de riolering aan, waardoor de kans op lekkage groot is. Gebruik liever een minder agressief middel om de gootsteen of het doucheputje schoon te maken, zoals soda.

4. Maak de dakgoten regelmatig schoon

De dakgoten schoonmaken is geen leuk klusje, maar wel een hele verstandige. Bladeren en vuil verzwaren en verstoppen namelijk de dakgoten. Het gevolg kun je wel raden: lekkage. Als je de dakgoten schoonmaakt, controleer dan ook meteen op scheurtjes. Scheurtjeskunnen ook waterschade veroorzaken.

5. Schrijf de watermeterstand op

Vaak heb je niet zo’n 1,2,3 achterhaald wat de oorzaak van een lekkage is. Wil je uitsluiten dat een lekkende waterleiding de boosdoener is, schrijf dan de watermeterstand op. Doe dit voordat je gaat slapen en kijk meteen na het opstaan of de watermeterstand is veranderd. Als het getal afwijkt van gisteravond, neem dan contact op met een loodgieter.

En vergeet je geen opstalverzekering af te sluiten?

Bij een eigen huis is een opstalverzekering verplicht. Niet zo gek, want met deze verzekering is je huis goed verzekerd bij schade door brand, storm of inbraak. Heb je nog geen opstalverzekering op het oog? Kijk dan eens bij InShared. Deze online verzekeraar heeft betrouwbare verzekeringen voor een kleine prijs. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide