We krijgen steeds vaker te maken met heftig weer. Landen als Ierland en Engeland krijgen zelfs met orkanen te maken, en wat er vervolgens van deze orkaan over is vliegt direct over Nederland heen. Heftige wind en intense storm wordt tegenwoordig steeds vaker normaal onderdeel van ons klimaat. Maar hier zijn we natuurlijk nog niet altijd op voorbereid. Het kan dus zeker geen kwaad om even te kijken wat we allemaal kunnen doen om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen. Want eerlijk is eerlijk; voorkomen is beter dan genezen!

 

1. Zorg dat ramen en deuren goed sluiten
Voordat de storm over Nederland waait kun je vast wat energie steken in het checken van je ramen en deuren. Sluit alles nog goed? Zijn er eventuele tochtplekken en wat kunnen we doen om de sterkte hiervan te verbeteren? Zorg dat alle ramen en deuren goed sluiten zodat je de mogelijke schade tijdens een storm kunt voorkomen.

Mocht er onverhoopt toch schade zijn, schakel dan de hulp van je opstalverzekering in. De opstalverzekering van FBTO geeft je bijvoorbeeld alle assistentie die je op dat moment nodig hebt, en zorgt dat je op tijd een vergoeding hebt om de schade aan te kunnen pakken. 

2. Haal losse items binnen
Heb je een trampoline in de tuin staan en wordt er storm verwacht? Dan is het niet onverstandig om deze binnen te halen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor tuinmeubilair of andere items die je los rondom of aan het huis hebt zitten. Grote bloempotten in de raamkozijnen kunnen bijvoorbeeld beter even binnengehaald worden. Hoe minder items de kans hebben om te gaan vliegen, hoe kleiner de kans op schade. 

3. Check de buitenkant van je woning
Zorg dat je regelmatig een goede check houdt wanneer het om de buitenkant van de woning gaat. Controleer of je regengoten nog goed bevestigd zitten, of er geen losse dakpannen op het dak liggen en of zonnescherm of rolluik nog goed bevestigd zijn. Door dit regelmatig te doen zorg je ervoor dat je altijd klaar bent mocht er ineens spontaan een storm opsteken. 

4. Houdt de tuin en omgeving bij
Dode takken aan bomen in de tuin (of in de tuin van de buurman) kunnen tijdens een storm natuurlijk zomaar door de ruit vliegen. Omvallende bomen en los zittende takken zijn nu eenmaal de grootste schade makers tijdens een storm. Houdt je eigen tuin (en die van de buurman) dus goed bij om deze schade te voorkomen. 

Wat zijn jouw beste tips om stormschade te voorkomen?

Ook leuk om te lezen