Brand, we moeten er niet aan denken. Zeker niet als je er persoonlijk mee te maken krijgt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een omgevallen kaars, de vlam in de pan of een smeulende sigaret, een brandje is zo ontstaan en kan binnen korte tijd uitgroeien tot een levensbedreigende situatie. Met de nieuwe en unieke Blusvaas® ofwel de Firevase® (een uitvinding van Samsung Fire & Marine) kun je jezelf (en anderen) een hoop ellende besparen. Want… altijd heb je een blusapparaat bij de hand in de vorm van een decoratieve bloemenvaas. Of dat nu thuis, in de caravan of op de boot is…

In de afgelopen maanden, met veel thuiswerkende mensen, zijn er veel minder inbraken gepleegd. De politie spreekt over tientallen procenten minder. Inbrekers willen namelijk niet het risico lopen betrapt te worden. Maar als we straks weer minder thuis hoeven te werken, hebben inbrekers misschien wel extra aandrang om op pad te gaan. De ervaring leert dat ze dan de goed beveiligde huizen overslaan.

Help, je hebt last van ongedierte! Je krijgt steeds meer bezoek van enge beestjes in je woning. Van muizen tot de oervervelende eikenprocessierups: je wilt zo snel mogelijk van ongedierte in en om het huis af zijn. Maar wat kun je nu doen tegen deze ongewenste gasten? We zetten voor je op een rijtje hoe je sterk kunt staan tegen ongedierte. Zo ben je in no time van de beestjes af!

Rookmelders zijn echte levensredders. Het is namelijk zo dat bij brand de meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Want terwijl jij lekker op één oor ligt, merkt je neus niets van wat er gaande is. Je wordt dus niet wakker van de rooklucht. Het enige waar je dan nog van op aan kunt zijn je oren. Doordat deze het geluid van de rookmelder kunnen oppikken, heb jij tenminste een kans om je huis veilig te verlaten. Dus wees je er altijd van bewust dat dit zonder rookmelder heel anders was afgelopen.

Een van de grootste nachtmerries voor iedereen is die van een brand in huis. Je wil er niet aan denken maar het is raadzaam om dit toch te doen, zodat je maatregelen kan nemen om dit doemscenario te voorkomen. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen en methodes beschikbaar die ervoor zorgen dat je brandveilig kan wonen.

Wanneer je beperkt wordt in je mobiliteit komt een belangrijke vraag naar voren: kan ik in mijn eigen huis blijven wonen? Gelukkig zijn er steeds meer aanpassingen mogelijk waarmee zelfstandig wonen een optie blijft voor mensen met een lichamelijke beperking.

Om je huis goed te beveiligen, hoef je niet direct honderden euro’s uit te geven aan allerlei beveiligingsmaatregelen. Ook zelf kun je heel veel doen aan inbraakpreventie. En dat is vaak veel simpeler dan je denkt. Het zijn eigenlijk niet meer dan een paar gewoontes die je jezelf moet aanleren en wat dingen die je even moet checken. Daarnaast is goed hang- en sluitwerk natuurlijk ook onmisbaar. Het is niet voor niets dat het Politie Keurmerk Veilig Wonen daar zoveel aandacht aan besteed. Daarmee voorkom je zo’n 90 procent van alle inbraken. Wat je verder zelf kunt doen, lees je in deze praktische checklist.

In Nederland vinden ieder jaar duizenden inbraken in woningen plaats. Omdat je huis juist een plek moet zijn waar je je veilig en volledig thuis moet voelen, is het aan te raden om zelf je woning goed te beveiligen. Er is natuurlijk altijd een kans dat er ingebroken wordt; zelfs met de beste beveiliging ter wereld kruipt het spreekwoordelijke bloed waar het niet gaan kan. Als je dit proces echter zelf kunt vertragen, waardoor het minder interessant is om voor een inbreker naar binnen te gaan, waarom zou je dat dan niet doen? Daarom hebben we in dit artikel vijf eenvoudige én efficiënte tips voor je verzameld omtrent het goed beveiligen van je woning.

‘Bij mij is er toch niks te halen, dus bij mij breken ze echt niet in’, is de gedachte bij veel mensen. ”Maar zo denkt een inbreker niet”, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). “Hij gaat gewoon proberen of er wat te halen valt en let van tevoren heel goed op of er iemand thuis is of niet.” Kijk ook eens door de ogen van een inbreker naar het huis van bijvoorbeeld je buren die al wat eerder op vakantie zijn gegaan. Wat valt je dan op? Liggen er bijvoorbeeld stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat? Of leggen jullie die zelf keurig voor hen gesorteerd in het zicht op tafel. Branden er ’s avonds helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en zijn de lamellen of gordijnen ook overdag potdicht? Staat er dagen achtereen geen auto op de oprit? Zijn alle plantjes in de voortuin weggekwijnd door gebrek aan water? Allemaal signalen waaraan je als ‘inbreker bij je buren’ kan herkennen dat ze op vakantie zijn.