844
Je huis toekomstbestendig maken

Ook als je ouder wordt, minder mobiel en een beetje meer afhankelijk van anderen, wil je natuurlijk nog graag op je eigen plekje blijven wonen. Op een bepaald moment is het dan verstandig om je huis toekomstbestendig te maken: zo kun je er langer blijven wonen en voorkom je gevaarlijke situaties in eigen huis. Maar hoe doe je dat, je huis toekomstbestendig maken?

 

Sanitair
Sanitair neemt een belangrijke plaats in huis in, en om langer thuis te kunnen blijven wonen is het essentieel dit op orde te brengen. Dat kan vragen om een verbouwing: je haalt dan bijvoorbeeld de badkamer en de slaapkamer naar beneden, zodat een trap in de toekomst geen obstakel vormt. Maar ook de inrichting van het sanitair vraagt vaak om enige aanpassingen. Zorg bijvoorbeeld voor een vlakke vloer met een anti-slip laag: zo voorkom je valpartijen. Bovendien is het fijn een thermostatische mengkraan in de badkamer te (laten) installeren. Deze kraan houdt de temperatuur constant op bijvoorbeeld 38 graden, óók als je er per ongeluk tegen aan stoot of als iemand anders in huis de warmwaterkraan gebruikt. 

Traplift
Een traplift vormt een mooi alternatief voor verbouwen, om nog lang van het sanitair en de slaapkamer gebruik te kunnen maken. Op elke trap past een traplift, al gaat dit bij een rechte trap bijvoorbeeld gemakkelijker dan bij een trap met meerdere bochten. Trapliften zijn er in verschillende varianten: van tweedehands tot nieuw, mét automatisch draaibare stoel of zonder, en al dan niet voorzien van een automatische voetenplank. Triwa Trapliften helpt je een model te kiezen dat past bij jouw behoeften én budget! 

Drempels verlagen
Drempels binnenshuis of bij de overgang van buiten naar binnen verhogen de kans op valpartijen. Voor de veiligste oplossing maak je de woning helemaal drempelvrij. Soms kan een drempel niet verwijderd worden; dan is een schuine afwerking ook een mogelijkheid. Bij de buitendeur is vaak sprake van hoge drempels; een hellingbaan is dan een veiligere optie. Dit alles maakt het huis ook rolstoelvriendelijk. 

Gebruiksgemak
Denk ook aan kleine aanpassingen om het gebruiksgemak te verhogen. Moet je bijvoorbeeld op een stoel klimmen om het bovenraam open te krijgen? Dat gaat straks misschien niet meer zonder valpartijen. Let op dat de bediening van zonwering, gordijnen, ramen en kranen gemakkelijk is: veilig, en met minimale kracht. Zo kun je niet alleen langer thuis blijven wonen, maar kosten de dagelijkse dingetjes ook minder energie! 

Financiële ondersteuning
Vormen de kosten van aanpassingen een probleem? Kijk dan eens naar de “Blijverslening”: deze is speciaal bedoeld om mensen te helpen langer in eigen huis te blijven wonen. En een traplift kun je via de gemeente in bruikleen krijgen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners