Het kan zijn dat je door een ongeluk, ziekte of ouderdom slecht ter been raakt. Je huis zit dan plotseling vol obstakels, die voorheen geen enkel probleem vormden. Heb je een fijn huis, dan zit je er natuurlijk niet op te wachten om te verhuizen naar een aangepaste woning, aanleunwoning of tehuis. Met de volgende tips kun je toch gewoon thuis blijven wonen.

 

Tip 1: Verwijder drempels
Je kunt gemakkelijk struikelen over kleine randjes en drempels. Zorg er daarom voor dat de vloer zo glad en gelijkmatig mogelijk is. Dat kun je doen door drempels te verwijderen en een vloer te laten leggen over de hele verdieping, bijvoorbeeld van laminaat of pvc.

Tip 2: Zorg voor voldoende loopruimte
Heb je een rollator nodig, dan wil je daar natuurlijk zo moeiteloos mogelijk mee door het huis kunnen manoeuvreren en niet voortdurend tegen meubels opbotsen, of met een hendel vast blijven haken aan uitstekende objecten zoals stoelen. Zorg er dus voor dat je huis niet alleen is opgeruimd, maar ook zo is ingericht dat makkelijk kunt rondlopen met een rollator.

Tip 3:Installeer een traplift
Heb je een trap in huis, of woon je op een etage van een portiek woning, dan is een traplift een uitkomst. Met een traplift hoef je namelijk niet meer zelf de trap op en af. Tegenwoordig heb je trapliften in alle soorten en maten, waardoor je altijd een traplift kunt vinden voor jouw woning en jouw situatie.

Tip 4: Schaf een inloopbad en douche aan
Het is fijn om een warm bad te nemen. Zo kom je helemaal tot rust en heb je de mogelijkheid om na een intensieve dag bewegen lekker te ontspannen. Over de badrand stappen kan een probleem worden als je slecht ter been bent. Bovendien brengt het risico’s met zich mee. Stel je voor dat je uitglijdt. Een inloopbad is een goede oplossing. Het is een bad met een deur erin. Zo kun gemakkelijk in- en uitstappen en gewoon een warm bad nemen als je daar zin in hebt.

De meeste moderne badkamers zijn al voorzien van een inloopdouche. Heb je die niet, maar ben je wel een douche-liefhebber? Laat dan een inloopdouche in de badkamer inbouwen. Zorg daarnaast ook voor een antislip coating voor de badkamertegels. De badkamervloer kan namelijk behoorlijk glad worden wanneer deze nat wordt.

Tip 5: Laat een invaliden wc maken
Een gewone wc kan een uitdaging worden, als je slecht ter been bent. Een invalidentoilet is daardoor onmisbaar om goed en veilig naar de wc te kunnen. Verder kun je wandbeugels bevestigen waarmee je extra steun hebt.

Met de bovenstaande tips kun je nog jaren op je vertrouwde stekkie blijven wonen, zonder dat het al te veel geld hoeft te kosten!

Ook leuk om te lezen