Met een traplift kunt u langer thuis blijven wonen, zonder dat een grote verbouwing nodig is om uw slaapkamer en sanitair naar beneden te verplaatsen. Een traplift kan uitkomst bieden als u na een ongeluk niet zelfstandig meer boven kunt komen, maar ook bij gewrichtsklachten als gevolg van het ouder worden of overgewicht bijvoorbeeld. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een traplift?

 

  1. WMO aanvragen, of zelf betalen?

Afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin u woont, uw inkomenssituatie, uw woonsituatie en uw zorgvraag is het mogelijk om bij de gemeente een traplift aan te vragen. Voor veel mensen is een traplift die vergoed wordt vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een uitkomst. Maar er kunnen ook nadelen aan kleven. Zo levert de gemeente een standaardtraplift die mogelijk niet voldoet aan uw specifieke wensen. Deze krijgt u in bruikleen en kan dus ook weer worden afgenomen wanneer uzelf geen traplift meer nodig heeft, maar uw huisgenoot er wél nog gebruik van maakt. Het kan lang duren voor de traplift geleverd wordt via de gemeente, en de kosten van het Eigen Risico zijn soms ook hoog. Houdt met deze factoren rekening voor u beslist of u de traplift aanvraagt, of zelf wenst te betalen!

  1. Nieuw, tweedehands of huren

Er zijn namelijk verschillende prijsklassen voor de aanschaf van een traplift, afhankelijk van verschillende factoren. Eén factor is of de traplift nieuw is of tweedehands. Soms is het handig om voor een tweedehands stoel te kiezen, maar rails op maat te bestellen; dan sluit de lift goed aan op uw trap. Een traplift kan op elke trap worden geplaatst, maar bij de ene trap gaat dat gemakkelijker dan bij de andere. In de oriëntatiefase is het aan te raden eerst een brochure over trapliften aan te vragen, om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden! Ook een traplift huren kan een slimme zet zijn.

  1. Welke behoeftes heeft u?

Een ander punt om in overweging te nemen bij de aanschaf van een traplift is welke opties u wenst. Bent u nog redelijk mobiel, dan is een simpele traplift misschien voldoende. Maar u kunt er ook voor kiezen om de voetenplank automatisch naar beneden te laten klappen. Of om de stoel vanzelf naar de gang te laten draaien, zodat u veilig in- en uit kunt stappen.

Met een traplift kunnen veel mensen een stuk langer thuis blijven wonen, in een vertrouwde omgeving en bij de mensen van wie ze houden. Weet u nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn en waar u over na moet denken? Vraag dan een gratis brochure aan over trapliften, en maak zo de eerste stap naar een fijne toekomst in eigen huis!

Ook leuk om te lezen