618
Zo kies je de juiste garagedeur

Vroeger werden de meeste garages bij oplevering van een kanteldeur voorzien. Tegenwoordig is dat wel anders en is het aantal garagedeuren waaruit je kunt kiezen flink uitgebreid. Sta je op het punt om je oude garagedeur te vervangen of ga je voor het eerst een garagedeur kopen? Dan is dit artikel het lezen absoluut waard. We bespreken namelijk een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen, waarmee je voor jezelf kunt vaststellen welke garagedeur je het beste kunt kiezen.

 

Vraag 1: Waarvoor gebruik je de garage?

De garage kun je voor veel meer doeleinden gebruiken dan alleen voor het parkeren van de auto. We bespreken een drietal toepassingen die vaak voorkomen.

Garage als opslagplaats

Het aantal opslagboxen in Nederland is enorm gegroeid, maar het huren van een box is niet goedkoop. Bovendien blijven de kosten maandelijks terugkomen. Gebruik je de garage niet, maar heb je wel behoefte aan opslagruimte? Dan kun je de garage net zo goed als opslagplaats gebruiken. In dat geval zijn roldeuren voor garages een goede keuze. Een roldeur rolt zichzelf tijdens het openen verticaal op, waardoor je vrijwel alle ruimte in de garage tot je beschikking hebt om spullen in op te slaan. Roldeuren worden nog regelmatig met rolluiken verwart, die veel zwakker zijn en niet geschikt zijn om als garagedeur te gebruiken.

Garage als hobbyruimte

Een tweede manier waarop je de ruimte in je garage kunt benutten, is door er een hobbyruimte van te maken. Denk aan het maken van houten meubelen of het sleutelen aan je auto. Wanneer je de garage als hobbyruimte gebruikt, maakt het niet zoveel uit welke garagedeur je kiest. Zolang het maar een geïsoleerd model is, zodat je geen last van tocht en kou hebt.

Garage als werkplek

Garages worden steeds vaker als werkplek ingericht. Niet vreemd, gezien het feit dat het aantal ZZP’ers in Nederland de afgelopen jaren flink is gegroeid, samen met de behoefte aan werkruimte. Als je besluit om je garage tot een werkruimte om te bouwen, is de kans groot dat je klanten en zakelijke relaties op bezoek krijgt.

Daarom is een openslaande garagedeur met een ingebouwd raam een goede keuze. Doordat je met een openslaande deur slechts één deurblad hoeft te openen om de garage binnen te kunnen komen, creëer je het effect van een voordeur. Daarnaast zorgt het ingebouwde raam ervoor dat er voldoende daglicht in je kantoor binnenkomt.

Vraag 2: Welke uitstraling moet de garagedeur hebben?

In principe heb je twee soorten woningen: landelijke en stedelijke. Voor landelijke woningen geldt dat openslaande garagedeuren die van hout zijn gemaakt de mooiste uitstraling aan je woning geven. Heb je een stedelijke woning? Dan is een sectionale garagedeur (ook wel sectionaaldeur genoemd) een goede keuze. Sectionale deuren hebben een moderne uitstraling en geen handgreep, dat levert een strak ogend geheel op.

Vraag 3: Moet de garagedeur elektrisch bedienbaar zijn?

Wanneer je de garage als parkeerplaats wilt gaan gebruiken, is een elektrisch bedienbare garagedeur een absolute must. Anders moet je iedere keer in en uitstappen om de deur handmatig te openen. Echter, wanneer je op de kosten wilt besparen kun je ervoor kiezen om voor een handmatig bedienbare garagedeur te kiezen. Goed om te weten: als je achteraf de garagedeur alsnog elektrisch bedienbaar wilt maken, dan is dat voor de meeste kanteldeuren, roldeuren en openslaande garagedeuren geen probleem.

Vraag echter altijd bij de leverancier van de deur na of dat ook voor het model geldt dat jij op het oog hebt. Daarnaast kunnen sommige soorten garagedeuren niet handmatig bedient worden. Denk bijvoorbeeld aan sectionale garagedeuren, deze worden standaard elektrisch geleverd.

Vraag 4: Is de garage met je woning verbonden?

Wanneer de garage met je woning is verbonden, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de garagedeur met goede sloten vergrendeld kan worden. Kies daarom bij voorkeur voor een garagedeur die met sloten is uitgerust die het Politiekeurmerk Veilig Wonen dragen. Dat geldt ook in het geval je de garage gebruikt om waardevolle spullen in op te slaan.

Aanvullend advies nodig?

Ben je er na het lezen van dit artikel nog niet uit welke garagedeur je het beste kunt kiezen? Dan raden we je aan om langs te gaan bij een garagedeur specialist. Doordat specialisten dagelijks met garagedeuren in de weer zijn, kunnen ze al snel vaststellen welke garagedeur het beste bij jouw situatie past. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt, een fijne gedachte!

download de GRATIS STYLEGUIDE

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox! Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?