759
Soorten isolatieglas: welke is de beste?
Gepubliceerd: 16-09-2022

Wil jij de isolatiewaarde van je woning verhogen? Denk dan eens aan het laten vervangen van de glazen door isolatieglas. Met isolatieglas bespaar je tussen de €140,- en €280,- per jaar op je energierekening. Je verhoogt je wooncomfort omdat je geen last meer hebt van tocht in huis. Je woning behoud zowel ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur. Maar welke soort isolatieglas is het beste? Lees het antwoord in dit artikel!

Isolatiewaarde van glas

Iedere soort glas heeft een bepaalde isolatiewaarde. Dit wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte je verliest en hoe beter de isolatiewaarde.

Veel woningen hebben nog dubbel of zelfs enkel glas. Enkel glas wordt al jaren niet meer geplaatst, omdat het geen isolatiewaarde heeft. Ook dubbel glas heeft een lage isolatiewaarde. Je krijgt dan last van tocht in huis en vocht in de vensterbank, wat kan leiden tot schimmel. Glaszetters raden daarom aan om je ramen te vervangen door isolatieglas.

inspiratiebrochures1.png

Met isolatieglas verlies je weinig tot geen warmte meer via de ramen. Je hoeft hierdoor minder te stoken om je woning op temperatuur te houden: zo beperk jij je CO2 uitstoot en bespaar je op je energierekening. Op tropische dagen blijft de warmte langer buiten, hierdoor heb je het gehele jaar door een aangename temperatuur in huis. Je verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar ook de waarde van je woning!

isolatieglas-soorten_kopiëren.jpg

Soorten isolatieglas

Er zijn verschillende soorten isolatieglas: HR, HR+, HR++ en triple glas, ook wel HR+++ glas genoemd. HR staat voor hoog rendementsglas, je behaald dus een hoog rendement wanneer je de glazen laat vervangen door isolatieglas.

HR-glas bestaat uit twee glasplaten die behandeld zijn met een speciale coating. Tussen de twee glasplaten bevind zich glas. Bij HR+++ glas bestaat het glas uit drie platen met coating en isolerend glas.

In de onderstaande tabel zie je wat de isolatiewaarde van verschillende soorten glas is. Onthoud: hoe lager de waarde, hoe beter het glas isoleert.

isolatieglas-tabel.png

Kosten van isolatieglas en besparing

Met isolatieglas bespaar je op je energierekening doordat je minder warmte verliest. De gemiddelde woning in Nederland heeft 20 m² aan glazen.

Wanneer je HR-glas laat plaatsen, kost dit gemiddeld €70,- per m². Bij 20 m² aan glas is de jaarlijkse besparing €180,- per jaar. HR+ glas is iets duurder, maar heeft ook een hogere isolatiewaarde. Voor HR+ glas betaal je gemiddeld €75,- per m² en bespaar je €220,- per jaar bij 20 m² aan glas.

Wil je graag HR++ glas laten plaatsen? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs van €80,- per m². Je besparing bij 20 m² aan glas is dan €260,- per jaar. Ga je voor triple glas dan ben je gemiddeld €120,- per m² kwijt. Je bespaart hiermee het meest: ruim €280,- per jaar bij 20 m² glas.

Welke soort isolatieglas is het beste?

Triple glas is het type glas met de hoogste isolatiewaarde. Het heeft namelijk een U-waarde tussen de 0.5 en 0.9!

Toch is triple glas niet altijd de beste keuze. De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals je wensen, budget en het type kozijnen. Niet iedere glassoort past op ieder kozijn. Houd er daarom rekening mee dat je in sommige gevallen ook je kozijnen zult moeten vervangen. Belangrijk om te weten is dat het vervangen van je glazen naar HR glas al een flinke verbetering is voor je woning en dus de beste keuze.

Twijfel je? Laat je dan informeren door een ervaren glashandel. Een overzicht van alle glashandels in Nederland vind je op deze website.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide