559
Irritant gezoem

Zeer irritant. Zoemende muggen in de slaapkamer, van steekmuggen op het terras, van wolken muggen bij het meer. Wat kun je het best doen tegen muggen?Muggen
We kennen in Nederland zo’n 25 soorten steekmuggen. Muggen leven in de nabijheid van stilstaand water. Dat kan een meer of vijver zijn, maar ook een vergeten emmer met regenwater. De mug legt zijn eieren in stilstaand water waaruit in het voorjaar de larven voortkomen. Na verpopping verlaat de volwassen mug het water.

Steken
Muggenbestrijding begint met het tegengaan van dergelijke broedplaatsen. Een volwassen mug steekt met een naaldachtige snuit in de huid van dieren of mensen om bloed te zuigen. Vooraf injecteert ze wat speeksel dat een antistollingsmiddel bevat. Het is het speeksel dat de jeuk en de muggenbulten veroorzaakt. De ene mens is hier gevoeliger voor dan de ander. In woningen komt vooral de gewone steekmug voor. De meeste andere mug soorten blijven buiten en komen niet in woningen zoals de Veensteekmug. De gewone steekmug komt niet zoals veel mensen denken op licht af, maar op warmte en kooldioxide.

Horren
Het beste middel om deze binnenkomende muggen te weren, bestaat nog altijd uit horren, rolhorren en hordeuren. Horren worden op maat gemaakt en hebben een aluminium of houten profiel. www.horrentotaal.nl biedt horren op maat voor inzethorren voor een naar binnendraaiend raam, maar ook voor rolhorren en voorzethorren voor een naar buiten draaiend raam. Hierdoor kunnen alle ramen open bij zwoele zomernachten, maar het huis blijft toch volledig mugvrij.

Klamboe
Horren plaats je in het voorjaar en doe je weer weg in de herfst. Wie horren te veel werk vindt of te kostbaar, kan het proberen met een klamboe. Afhankelijk van het type moeten er een of enkele haken in het plafond gemonteerd worden. Een goede klamboe moet fijnmazig zijn en ruim vallen. De mug weet feilloos de plek te vinden waar je arm of je been tegen de klamboe komt en prikt er zonder mankeren doorheen. Een klamboe is ook geschikt om een baby in een wieg tegen muggen te beschermen.

DEET
Om buiten muggen te weren, helpt het best een smeersel op basis van DEET. De insectenbestrijder doodt niet, maar weert af. Het biedt maximaal acht uur bescherming. Ben je toch gestoken, dan is het zaak niet te krabben. Middelen als Azaron en Afterbite nemen de jeuk enigszins weg. Gebruik deze middelen niet bij wonden die open zijn gegaan. Soms kunnen deze crèmes allergische reacties veroorzaken.

 

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners