34
Nieuwbouwhuis? Een waterontharder houdt je huis als nieuw

Als je net een prachtig nieuwbouwhuis hebt gekocht, ben je daar natuurlijk enorm blij mee. Je hebt er lang naar moeten uitkijken, maar het moment is eindelijk daar. Je hebt de sleutel en kunt nu echt gaan wonen. Dan wil je natuurlijk dat je splinternieuwe badkamer, brandschone keuken en kersverse houtvloer zo lang mogelijk mooi blijven. Maar wist je dat in Nederland het water vaak zo kalkrijk is dat er bijna altijd schade aan apparatuur en kalkaanslag op je sanitair ontstaat? Er zijn manieren om dit te verminderen. Dat loopt uiteen van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tot het aanschaffen van een waterontharder.

Ontstaan van kalkaanslag

Je kent het vast. Je stapt een nieuwe badkamer binnen die glimt en blinkt en je denkt: zo blijft het bij mij thuis nooit. Heel logisch, want kalkaanslag is een moeilijk te weren fenomeen. En hoe meer kalkaanslag je hebt, hoe minder gemakkelijk je de ruimte schoonhoudt. De reden dat kalkaanslag vooral in dit soort ruimtes ontstaat, is omdat het hier vaak warm is. Op warme plekken verdampt water sneller, en daardoor blijven er sneller kalkresten achter. Ook in apparatuur zoals de waterkoker, vaatwasser, wasmachine of koffiezetapparaat zul je na verloop van tijd kalkaanslag aantreffen.

Voorkomen is beter dan genezen

Maar wat kun je daar nu tegen doen? Voorkomen is beter dan genezen. In je prachtige nieuwbouwhuis is nog geen kalkaanslag, en dit is het moment om ervoor te zorgen dat dat ook niet gaat gebeuren. Zo kan het slim zijn om bij het schoonmaken een mengsel van schoonmaakazijn en water te gebruiken om eventuele aanslag meteen mee te verwijderen en de ruimte goed fris te krijgen. Groot nadeel is dat azijn natuursteen en sommige armaturen kan beschadigen. Het is zaak hier altijd voorzichtig mee om te springen.

Waterontharder helpt

Een andere tip is om vooral koud water te gebruiken bij het wassen en schoonmaken. Omdat kalkaanslag sneller achterblijft met warm water, kan het zinvol zijn je douche na gebruik koud na te spoelen en op maximaal 30 graden te wassen. Maar wanneer je geen zin hebt in extra schoonmaakwerk – en dat is heel begrijpelijk, een nieuwbouwhuis inrichten is al stressvol genoeg – dan kan een waterontharder kopen een goede oplossing zijn.

Voordelen waterontharder

Een waterontharder vermindert de hoeveelheid kalk in het water zodanig, dat er geen kalkaanslag meer ontstaat. Dat betekent minder schoonmaakwerk, een langere levensduur van apparatuur en geen vervelende vlokjes of schilfers in (gekookt) water. Zeker in een nieuwbouwhuis is dat natuurlijk wel zo prettig. Wat tegenwoordig veel gebeurt, is dat er collectief aanvragen worden gedaan samen met de nieuwe bewoners in de straat. Handig, want bij meerdere aankopen van waterontharders tegelijk, worden ze per stuk goedkoper. Bijkomend voordeel: je hebt meteen iets te bespreken met je nieuwe buur!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners