295
Mogelijkheden bij het afwerken van wanden in een nieuwbouwhuis

Nadat je de sleutels van je nieuwbouwwoning gekregen hebt, breekt er een lange periode van intensief klussen aan. Denk aan het egaliseren en afwerken van de vloer, het verven van de trap en bijvoorbeeld het afwerken van wanden. Veel huishoudens besteden deze klussen uit, om verzekerd te zijn van een fraai eindresultaat.

Daarbij bespaart het hen veel tijd en moeite. Er zijn verschillende manieren waarop een wand kan worden afgewerkt in nieuwbouwwoningen. Kies tussen het (laten) stucen ervan en het aanbrengen van bijvoorbeeld glasvezelbehang. In dit artikel vind je meer informatie over wandafwerking en de opties die je hierbij hebt.  

Voordelen van het stucen van wanden in je huis 

Een belangrijk voordeel van het aanbrengen van stucwerk op de wanden van een nieuwbouwwoning is het gegeven dat oneffenheden weggewerkt worden. Er zitten vaak kleine betonnen puisten op de wanden, die mogelijk zichtbaar zijn bij het aanbrengen van behang. Door te kiezen voor stucwerk voorkom je dit. Ook bredere gaten in wanden, bijvoorbeeld na het frezen van ruimtes voor het leggen van leidingen, kunnen middels stucwerk worden weggewerkt. 

Aanbrengen van behang als alternatief 
Toch is ook het aanbrengen van behang op de wanden van je nieuw opgeleverde woning een goede optie. Glasvlies- en glasvezelbehang zijn enigszins flexibel. Het voordeel hiervan is dat er niet snel scheuren zullen ontstaan in de afwerking van de wand. Dat risico loop je wel bij de keuze voor de stucwerk; de scheuren zijn het gevolg van het werken van de woning. Er trekt in de eerste maanden veel vocht uit het huis. Het is om deze reden dat direct een trap renoveren vaak wordt afgeraden. Verstandiger is het om dit pas na een seizoen te doen. 

Verschillende opties bij het behangen van wanden 
Niet alleen heb je de keuze uit glasvlies- en glasvezelbehang; ook kun je het behang na het aanbrengen ervan in iedere RAL-kleur laten schilderen. Naast het middels een roller schilderen van de wanden, kun je er ook voor kiezen om de wanden te laten spuiten. Dit gaat vaak sneller en zorgt voor een mooie egale laag verf op de wand. Het verschil in snelheid zit onder meer in het niet hoeven voorstrijken van de randen van een wand. Een ander punt om rekening mee te houden bij het kiezen van de wandafwerking: kies je voor een behang met of zonder reliëf? Het is allebei mogelijk. 

Dikke tip:

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners