3280
Hoe kun je de aansluiting voor internet regelen bij nieuwbouw?
Gepubliceerd: 14-02-2020 Laatste update: 17-09-2023

Hoera! Jouw nieuwe woning is gekocht! Oei, nu komen er toch veel zaken op je af. Een hele hoop leuke zaken, zoals het uitkiezen van meubels en de kleuren waarin de muren moeten worden geverfd. Toch zul je ook zaken tegenkomen waar je van tevoren nog helemaal niet aan had gedacht. Onderdeel hiervan kan zijn dat je de aansluiting van het internet moet regelen in je nieuwbouwhuis. 

Het is bij het regelen van de aansluiting van het internet belangrijk om hiermee al te beginnen voordat je nieuwe woning gebouwd gaat worden. Zo kun je bij de aannemer aangeven waar je de stopcontacten en lichtpunten wilt hebben. Hierbij kun je hem/haar ook vertellen of je loze leidingen wilt. Loze leidingen zijn in principe lege buizen die geplaatst kunnen worden in de muren van de woning. Je ziet er dus helemaal niets van. Later kun je door de lege buizen kabels trekken als dit nodig is. Hierbij kun je denken aan de kabels om televisie te kunnen kijken op een slaapkamer, maar ook internetkabels kunnen door de loze leidingen getrokken worden. Zo nu en dan worden ze automatisch aangelegd, maar het kan ook zo zijn dat je hier specifiek naar moet vragen en ervoor moet betalen.

Voordat de bouw begint is het tevens belangrijk om na te gaan welke verbindingen mogelijk zullen zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je nieuwe adres aangesloten zal zijn op het enorme glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Dan zul je dus een andere aansluiting moeten nemen. Over het algemeen zal dit in de optielijst zijn, maar je kan ook de aannemer ernaar vragen. 

lookbook2025.png

Er zijn dus verschillende typen internetaansluitingen, waaronder glasvezel. Voordelen van zo’n aansluiting zijn de hoge snelheden die altijd mogelijk zijn. Bovendien is de uploadsnelheid meestal net zo hoog als de downloadsnelheid. Een nadeel is wel dat glasvezel duur is vergeleken met de andere opties, waaronder DSL en kabel. DSL is het voordeligst van deze mogelijkheden, terwijl het ook veel keuze uit providers biedt. Een minpunt van DSL is dat de snelheid niet overal even hoog is. Bovendien is het minder stabiel dan glasvezel en kabel. Kabel biedt namelijk altijd hoge snelheden, ook kun je eenvoudig extra tv’s aansluiten zonder extra kosten. Een nadeel van de kabelverbinding is dat je geen keuze uit providers hebt en televisie altijd inbegrepen zit in het pakket.

Voordat je woning opgeleverd gaat worden is het van belang om een internet abonnement af te sluiten. Als je slim bent ga je eerst nog internet vergelijken zodat je kiest voor het pakket dat helemaal past bij jouw behoeften, wensen en budget. Zodra je het ideale abonnement hebt gevonden kun je het dus gaan bestellen. Het is van belang dat je hierbij de datum van oplevering als leverdatum aangeeft bij de provider. Over het algemeen zal de opleverdatum vaak vertraagd worden bij een nieuwbouwwoning, geef dit dan ook door aan jouw nieuwe provider. Dit bedrijf zal dan het pakket later bezorgen.

Als het pakket bezorgd is dan is het natuurlijk kwestie om alles te installeren in jouw spiksplinternieuwe huis. Je kunt ervoor kiezen om dit allemaal zelf te doen, maar je kunt ook een monteur inhuren voor deze klus. De providers gaan er over het algemeen vanuit dat je het zelf doet, het is dan ook niet heel moeilijk. Als het je toch niet lukt dan zou je eventueel alsnog de hulp van een monteur in kunnen schakelen. Hij/zij zal dan het gehele pakket naar jouw wens installeren in jouw nieuwe woning, hoe handig is dat?!

Dikke tip:

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide