1803
Duurzame woningbouw: hoe en waarom?
Gepubliceerd: 31-08-2021 Laatste update: 17-09-2023

Er zijn veel verschillende manieren om de wereld duurzamer te maken. De kleinste veranderingen kunnen al een verschil maken. Maar er zijn ook grotere projecten waarbij duurzaamheid een belangrijke rol zou moeten spelen. In dit artikel bespreken we hoe de woningbouw een stuk duurzamer kan én waarom dat zo belangrijk is.

Verkleinen van de ecologische voetafdruk

Laten we dit artikel beginnen met het ‘waarom’. Waarom is het zo belangrijk om de woningbouw duurzamer te maken? De belangrijkste reden is om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit wordt ook wel de mondiale voetafdruk genoemd. Het laat de invloed van de mensen op de aarde zien. Denk hierbij aan water- en energieverbruik, het gebruik van infrastructuur, consumptie vanuit de akkerbouw en veeteelt enzovoort. Het heeft allemaal (negatieve) invloed op het milieu. Door deze zogenaamde ecologische voetafdruk te verkleinen, verminder je dus de schade aan het milieu. Je leeft bewust, wil de natuur niet uitputten en juist bijdragen aan een duurzame levensstijl. Duurzaam bouwen en wonen in een duurzaam huis sluit hier perfect bij aan.

inspiratiebrochures1.png

Duurzame materialen in de woningbouw

Een manier om de woningbouw duurzamer te maken, is door gebruik te maken van biobased materialen. Deze bouwmaterialen zijn gemaakt van levende organismen en snelgroeiende gewassen. De materialen kunnen dus weer aangroeien en het gebruik ervan heeft geen schadelijk effect op het milieu. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatief bouwmateriaal dat je kan hergebruiken of kan omzetten in een nieuwe grondstof. Zo kan de woningbouw geheel circulair worden.

Energieneutraal bouwen

Ook energieverbruik speelt een grote rol bij duurzaam bouwen en wonen. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder CO2 er wordt uitgestoten. Dat is uiteraard veel beter voor het milieu. Het is belangrijk dat nieuwe gebouwen en woningen (zo goed als) energieneutraal worden gebouwd. Dit houdt in dat er niet meer energie wordt verbruikt dan dat er wordt opgewekt. Bij energieneutrale gebouwen wordt er onder andere veel aandacht besteed aan goede isolatie. Hierdoor blijft het in de zomer lekker koel binnen en hoef je in de winter juist minder te stoken.

Tips voor duurzame bouw

Tot slot nog een aantal handige tips om zelf energieneutraal en duurzaam te bouwen:

  • Maak gebruik van natuurlijk isolatiemateriaal zoals hennep, vlas of wol. Dit is duurzaam en recyclebaar.
  • Houd bij het bouwontwerp al rekening met het hergebruiken en recyclen van bouwmaterialen. Niet alleen door duurzame materialen te gebruiken, maar ook door het makkelijk demonteerbaar te maken.
  • Pas duurzame bouwtechnieken toe. Probeer te besparen op energieverbruik en materiaalgebruik.

Dikke tip:

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide