358
De 5 belangrijkste voordelen van prefab bouwen
Gepubliceerd: 25-10-2023

Ben je momenteel van plan om je eigen huis te laten bouwen en ben je aan het oriënteren naar de verschillende mogelijkheden, dan is het zeker de moeite waard om een prefab woning te overwegen. Prefab biedt namelijk een heleboel voordelen en in het artikel hieronder lichten we de belangrijkste toe.

Wat is een prefab?

In Nederland is prefab een populaire bouwmethode, prefab is de afkorting van prefabricage. Dit houdt in dat de meeste onderdelen van een woning, zoals muren, vloeren en dak, in een fabriek of  werkplaats in elkaar worden gezet. Deze losse onderdelen worden vervolgens op de bouwplaats gemonteerd. Eigenlijk kun je prefab zien als één groot bouwpakket. Voor prefab gebruiken ze allerlei verschillende materialen, bijvoorbeeld hout maar ook beton wordt regelmatig gebruikt. Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen van prefab?

Snelheid

Eén van de belangrijkste voordelen van prefab is de snelheid waarmee een huis gebouwd kan worden. Doordat de geprefabriceerde onderdelen op de bouwplaats worden afgeleverd kan de woning meteen in elkaar gezet worden. Hierdoor gaat de kwaliteit van een huis ook omhoog, alles wordt namelijk snel opgebouwd en een woning is binnen een mum van tijd wind- en waterdicht. 

Minder weerafhankelijkheid

Doordat prefab gemaakt wordt in een fabriek of werkplaats is de productie niet weersafhankelijk, het weer kan het proces dus niet vertragen. Daarnaast door de constante temperatuur die je in een fabriek of werkplaats hebt wordt de kwaliteit van het huis ook beter.

Veel mogelijkheden in stijl

Prefab is allesbehalve standaard, er zijn tegenwoordig veel verschillende prefab woningen beschikbaar en zelf kun je vaak ook nog een heleboel aanpassingen doen waardoor je zelf een droomhuis kunt realiseren. Kies bijvoorbeeld voor een bungalow die levensbestendig is of ga voor een houten huis van de Geldersche Woningbouw voor een sfeervolle woning. 

Duurzame materialen

Vaak wordt er voor prefab woningen gebruik gemaakt van duurzame materialen. Daarnaast zorgt prefab bouwen voor minder bouwafval en tevens voor minder verspilling van bouwmateriaal. Ook door de kortere bouwtijd en het efficiënte transport van de woningonderdelen is de stikstofuitstoot ook een stukje lager. 

Betaalbaar

Vanwege al deze bovenstaanden voordelen zoals de snelheid, minder weerafhankelijkheid en het duurzame manier van bouwen, is een prefab woning vaak een stuk goedkoper dan een nieuwbouwwoning die op de traditionele manier wordt gebouwd. Gemiddeld kost een prefab woning 25% minder dan een standaard nieuwbouwhuis. Bij prefab woningen is de kans op onverwachte kosten achteraf ook aanzienlijk kleiner, in tegenstelling tot veel nieuwbouwwoningen waar de uiteindelijke kosten vaak hoger uitvallen dan verwacht. Je weet van tevoren meer waar je aan toe bent en zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wat zijn de nadelen van prefab?

Heeft prefab dan geen enkele nadelen, ook deze methode van huizen bouwen heeft een aantal nadelen. De belangrijkste nadeel is vooral dat je tijdens de bouw niet eenvoudig aanpassingen kunt doen. Je moet van tevoren dus erg goed nadenken over je woonwensen. Daarnaast staan bepaalde dingen vaak al vast, zoals bijvoorbeeld de plek van de keuken en sanitair in verband met de stopcontacten, afvoer en leidingen.

Ben jij na het lezen overtuigd van de vele voordelen van prefab bouwen, overweeg dan eens om je te laten informeren om te kijken of het voor jou persoonlijke situatie en wensen geschikt is. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide