122
Meer licht en ruimte met een uitbouw of dakopbouw

De woningprijzen zijn de afgelopen jaren gigantisch gestegen. Mensen die een (andere) woning zoeken moeten daardoor vaak water bij de wijn doen als het gaat om bijvoorbeeld energielabel of de hoeveelheid binnenruimte. Hierdoor moet de woning vaker nog verbouwd worden. Denk aan verduurzaming, of het laten plaatsen van een uitbouw of dakopbouw om meer woonruimte te creëren. Hieronder vind je een handig stappenplan als je een dakopbouw of uitbouw wil laten plaatsen.

Stappenplan bij een dakopbouw of uitbouw

Een verbouwing is niet iets dat je zo even binnen een dag geregeld hebt. Het is meestal een proces dat in totaal maanden in beslag neemt van idee tot afwerking. Hierbij vraagt het allerlei investeringen. Niet alleen moet de verbouwing betaald worden, het kost vaak ook een hoop tijd en energie. Hoe het proces van een verbouwing er gemiddeld uitziet? Hieronder vind je een handig stappenplan.

Nadenken over de financiering

Online kun je allerlei schattingen vinden over de kosten van een verbouwing. Denk goed na over wat je ongeveer wil, en hoe je dat gaat betalen. Je kunt een verbouwing financieren met spaargeld, een verbouwingslening of verhoging of uitbreiding van de hypotheek.

Offertes opvragen

Vraag offertes bij meerdere aannemers op om goed de prijzen en uitvoeringen te kunnen vergelijken.

Vergunningscheck doen

Meestal is een uitbouw tot vier meter (was eerder drie meter) aan de achterzijde van je woning vergunningsvrij te realiseren. Voor een dakopbouw is altijd een vergunning nodig. Omdat gemeentes eigen regels mogen maken, is het goed altijd een vergunningscheck te doen.

Bouwtekening laten maken

Laat een architect of een bouwkundig tekenaar een bouwtekening maken. Dit is niet alleen nodig voor de aannemer, maar ook voor de eventuele vergunningsaanvraag en constructieberekening.

Constructieberekening laten maken

Wil je een uitbouw laten plaatsen of een dakopbouw laten zetten, dan is het ook nodig een constructieberekening (en mogelijk ook een constructietekening) te laten maken. Een constructeur berekent hierbij welke constructie geplaatst moet worden. Denk aan een vloer- of dakconstructie, funderingsberekening en een vervangende (vaak stalen) constructie bij het doorbreken van een draagmuur of de gevel.

Eventuele vergunningsaanvraag

Bleek uit de vergunningscheck dat je een vergunning moet aanvragen? Doe dat dan nu.

De verbouwing gaat van start!

Vervolgens is het dan eindelijk tijd voor de verbouwing. Na eventuele voorbereidende werkzaamheden zoals het plaatsen van een container en het leegruimen van ruimtes waar de vakmensen aan het werk gaan, wordt de uitbouw of dakopbouw gerealiseerd. Tot slot nog de afwerking, en je kunt gaan genieten van meer licht of ruimte in huis. 

Grote kans op stress, maar het is het waard

Een verbouwing is vaak veel stressen en gedoe, maar levert ook echt meer woongenot op. Succes ermee!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners