1663
Mechanische ventilatie

Iedere dag vervuilen we de lucht in onze woning. Deze luchtvervuiling ontstaat bijvoorbeeld door te koken of te roken maar ook het vocht wat we produceren, zelf of door het gebruik van de douche is vervuiling van de lucht. En leven in vervuilde lucht is ongezond voor mens en dier.

Door luchtvervuiling kunnen er schimmels en huisttofmijt ontstaan waar we gezondheidsklachten van kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan klachten als vermoeidheid, hoofdpijn of zelfs astma en allergieën. Daarom is het van belang om onze woning goed te ventileren want schone lucht is van levensbelang.

Iedereen kent het wel, we zetten even een half uurtje het raam open en je denkt dat het weer fris en fruitig is in huis. Niets is echter minder waar! Zet je een raam open dan is het effect maar heel tijdelijk. Beter is het om de lucht in de woning 24 uur lang te zuiveren.

Je kan dit doen door ventilatieroosters te plaatsen boven de ramen en na het koken de afzuigkap bijvoorbeeld een kwartiertje langer aan te laten staan maar wil je het helemaal goed aanpakken en de lucht in de woning constant zuiveren dan is mechanische ventilatie de ideale oplossing.

Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen over het algemeen allemaal opgeleverd met mechanische ventilatie maar wat is mechanische ventilatie nou precies?

Met mechanische ventilatie wordt niet een plafondventilator of afzuigkap in de keuken bedoeld, maar een afzuigsysteem wat door het hele huis loopt en voortdurend lucht afvoert.

Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in de woning constant ververst wordt doordat het ventilatiesysteem voortdurend vervuilde lucht uit de woning wegzuigt en bij balansventilatie ook weer schone lucht naar binnen voert.

Het ventilatiesysteem wordt meestal in dezelfde ruimte geplaatst als de cv-ketel. Van belang bij een mechanisch ventilatiesysteem is dat je ervoor zorgt dat de lucht zich gemakkelijk door het huis kan verplaatsen. Daarom moet je de ventilatieroosters altijd open laten staan en er ook voor zorgen dat er minstens 1,5 cm ruimte tussen de deur en de drempel zit van de verschillende ruimtes in huis.

Ook is het onderhoud van het ventilatiesysteem van belang. Zorg dat je de roosters eens a twee maal per jaar schoonmaakt en laat de ventilatieunit door een gespecialiseerd bedrijf ook minimaal eens per jaar schoonmaken zodat je verzekerd bent van een schoon binnenmilieu.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners